Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Matijević: Ja sam poslovan čovek i vodim radnu, a ne socijalnu politiku

    „Ja sam poslovan čovek, vodim radnu, a ne socijalnu politiku“

    Ja sam poslovan čovek, vodim radnu, a ne socijalnu politiku, ali nisam socijalno nedgovoran jer je program zbrinjavanja za sve suvišne zaposlene u poljoprivrednim zadrugama Negoslavci i Jankovci napravljen po najvišim standardima i uz poštovanje svih važećih propisa u Hrvatskoj, uključujući i Zakon o radu, kaže Petar Matijević, srpski biznismen odbacivši kao neutemeljene sindikalne optužbe da je "socijalno neodgovoran" zbog najavljenog otpuštanja oko 60% zaposlenih u dvema zadrugama koje je kupio u Hrvatskoj.

    Te bi zadruge, ističe, da nisu prodate, zbog dugova i neracionalnog poslovanja vrlo brzo otišle u stečaj.

    "Svi koji me kritikuju moraju znati nekoliko činjenica: nisam dao 15 miliona evra da bih bilo što upropastio, već da bi te zadruge poslovale uspešno, profitabilno i po evropskim standardima. Po tim standardima važi odnos 'jedan čovek – jedan hektar', a ja sam u dve zadruge ostavio 28 radnika – više nego što realno treba, ali ću osigurati  da radimo dobro i pozitivno poslujemo", kaže Matijević, a prenosi Poslovni dnevnik.

    Dosad je samo u Jankovcima bilo 16 ljudi u Upravi, u čemu nema ni ekonomske ni socijalne logike, dodao je.

    "Ne može preduzeće voditi socijalnu politiku – to radi država. Ne nameravam kao Moralić da uzimam kredite da bih isplaćivao plate. Radiće se puno radno vreme i koliko treba da se osiguraju dobre plate", rekao je Matijević i naglasio da sindikat prećutkuje da su advokatska kancelarija i dvojica njegovih saradnika pregovarali s radnicima u zadruzi o otpremninama, a neki od njih su tražili čak i 10 do 20 puta više novca nego što je zakonom propisano.

    "Bio sam spreman da ponudim više, ali kako je kompromis izostao otpremnine smo podelili po zakonu", ističe Matijević. Od dveju zadruga u Hrvatskoj želi da napravi jedno dobro i uspešno preduzeće, s minimumom administracije jer u poljoprivredi dobar knjigovođa treba tri-četiri puta godišnje. To će raditi agencije, objašnjava Matijević ističući kako je ovo vreme kapitalizma, "to smo hteli i sad se moramo tako i ponašati".

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE