Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ni SISU, ni plate: Štrajk u FAP

    Zbog neizvesne dalje sudbine preduzeća posle propalih pregovora sa finskom kompanijom SISU i neisplaćenih zarada, oko 300 radnika Fabrike automobila Priboj je počelo generalni štrajk.

    Radnicima FAP nije isplaćeno osam i po plata i pet i po godina nepovezanog radnog staža, a kao minimum zahteva štrajkači traže da im se odmah isplate dve i po plate i poveže ceo radni staž.

    Generalna obustava rada zakazana je prošlog petka posle neuspelih pregovora u Ministarstvu privrede gde su zahteve sindikata FAP označeni kao nerealni. Predsednik Štrajkačkog odbora Miroslav Mršević rekao je da će zaposleni nastaviti štrajk sve do ispunjenja minimalnih zahteva.

    Prema rečima Mrševića, od 650 zaposlenih u FAP u štrajku je njih oko 400. Kako je rekao, oko 100 radnika je na bolovanju ili plaćenom odsustvu, dok 50 radnika ima radnu obavezu.

    "Predstavnici zaposlenih u FAP pozvani su da dođu u sredu na sastanak u Ministarstvu privrede, ali će se pozivu odazvati samo sindikalci koji nemaju podršku radnika i koji tvrde da većina zaposlenih u fabrici nije u štrajku", rekao je Mršević.

    Direktor FAP Zoran Zaković je preneo radnicima predlog Vlade Srbije da se 1. i 15. marta isplate po jedna plata, a za sedam dana da se overe zdravstvene knjižice i poveže staž zaposlenima koji se odluče za prihvatanje socijalnog programa.

    FAP je jedno od deset preostalih preduzeća u restruktuiranju kojima 31. maja ističe zaštita od poverioca i ako do tada ne budu privatizovani moraće da idu u stečaj. Za opremninu se prijavilo 10 odsto zaposlenih.

    Vlada Srbije je u maju 2014. godine sa finskom kompanijom SISU potpisala memorandum kojim je bilo predviđeno preuzimanje delova imovine pribojske fabrike i pokretanje proizvodnje novih modela kamiona i delova za kamione, ali se to nije dogodilo.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE