Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Super brza kapsula će prevoziti ljude kroz srednju Evropu?

    Kompanija Hyperloop Transportation Technologies potpisala sa vladom Slovačke ugovor koji će možda rezultovati izuzetno brzim transportom između pojedinih gradova srednje Evrope, čak bržim i od avionskog prevoza.

    Naime, Hyperloop se obavezao da će istražiti potencijal gradnje istoimenog sistema brzog transporta koji bi služio za prevoz putnika između Bratislave, Beča i Budimpešte.

    Podsećamo, Hyperloop predstavlja konceptualni transportni sistem koji bi trebalo da zaživi u Kaliforniji, a koji se zasniva na pokretnim kapsulama unutar cevi u kojima je drastično smanjen vazdušni pritisak, što omogućava izuzetno brzo kretanje.

    "Slovačka je lider u automobilskoj i energetskoj industriji, tako da će prisustvo Hyperloopa pospešiti inovaciju u državi i ostatku Evrope", rekao je direktor HTT Dirk Alborn.

    Izjava rukovodioca kompanije koju je osnovao Elon Musk odnosi se na činjenicu da se u slovačkoj proizvode vozila kompanija Volkswagen, Audi i Porsche.

    U punoj brzini, kapsule Hyperloopa bi iz Bratislave u Beč stizale za svega osam minuta, dok putovanje automobilom danas traje nešto manje od sat vremena.

    Maksimalna brzina kretanja ovog tipa transporta je nešto više od 1.200 kilometara na čas. Poređenja radi, najbrže sredstvo prevoza je avion, koji pritom ne prelazi brzinu od oko 900 kilometara na čas.

    Može još brže?

    Ideja prevoza ljudi izuzetno velikim brzinama nije nova. Naime, takve vidici su se otvorili već po pojavi prvih magleva (magnetna levitacija), vozova koji po sistemu magneta levitiraju iznad šina i kreću se pomoću usmerenih magnetnih impulsa.

    Iako brzina ovakvih vozova ne prelazi 500 kilometara na čas, naučnici tvrde da kad bi se isti sistem primenio u cevima, umesto na magnetnim šinama, te brzine bi mogle i da se povećaju i deset puta, jer bi kompozicija bila potpuno bezbedna unutar cevaste putanje.

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE