Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Da li će nova Vlada Srbije povećati minimalac?

    Minimalna cena rada u Srbiji od 121 dinar po satu među najnižima je u Evropi. Sindikati su pre raspuštanja Vlade podneli inicijativu da se taj iznos poveća na 145 dinara. Međutim do toga još nije došlo, prenosi N1.

    Sindikati mesecima insistiraju da se minimalna satnica poveća, ali pregovori o tome dosad nisu bili uspešni.

    „Ono što smo mi u tom zakonu tražili i to što tražimo je ništa posebno osim toga da se poštuje Zakon o radu. U Zakonu o radu su regulisani određeni parametri, statistički koji mogu da se ustanove i na osnovu tih podataka minimalna zarada bi trbalo da bude tih 145 dinara po satu, što je mnogo pristojnije nego ovo sada“, objašnjava Ljubisav Orbović, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije.

    Međutim, iz Vlade tvrde da se odluka ne može doneti bez dogovora sa sindikatima i poslodavcima. No, svi se slažu da je trenutna cena mala.

    „Ja ću vas podsetiti da smo pre dve godine povećali cenu rada, što nije urađeno godinama. Ja se slažem da je cena rada veoma niska, ali nije to nešto što zavisi od dobre volje Vlade, ili sindikata ili poslodavca. Zakon o radu je donet ranije i od tada nije bilo promena. Zakon o radu neće se menajti u narednom periodu“, navodi Aleksanar Vulin, ministar za rad.

    Oni koji radnike plaćaju upravo po toj ceni, takođe su saglasni da se mora povećati, ali sve u skladu sa kretanjima na tržištu i uticaja koji ta promena može imati na privredu.

    „Uglavnom imamo komentar na to da se treba povećavati minimalna zarada, ali samo u onoj meri u kojoj imamo inflaciju, da se ne bi obezvređivala vremenom ta minimalna zarada. Mi imamo inače jedan problem, da se u odnosu na minimalnu zaradu, određuju i druge zarade, a minimalna zarada je zaista izuzetno mala“, kaže Nebojša Atanacković, Unija poslodavaca Srbije.

    Pregovori oko povećanja minimalca čekaju formiranje nove Vlade, a zakonski rok za dogovor je 15. septembar.

    Izvor: n1

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE