Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    DA LI TURSKA PRETI: Ukinite vize ili puštamo milion izbeglica u Evropu

    Turska će prestati da ispunjava obaveze koje je preuzela na sebe u sklopu migrantskog sporazuma s Evropom ukoliko Evropska unija ne ukine vize za Turke do oktobra, objavio je turski šef diplomatije Mevlut Čavusoglu naglašujući kako njegove reči „nisu pretnja“, prenose nemački mediji.

    „Sporazum funkcioniše samo zato što je Turska preduzela ozbiljne mere da zaustavi pritok migranata, posebno na području borbe protiv krijumčara ljudi“, upozorio je Cavusoglu.

    U sklopu migrantskog sporazuma koji je EU sklopio s Turskom, Turskoj je obećano 6 milijardi evra, ukidanje viza za njene građane i ubrzavanje pristupanja Evropskoj uniji. U zamenu za to, Ankara je obećala prihvatiti sve ilegalne migrante i izbeglice koji stignu do Grčke putem Turske.

    Sporazum je stupio na snagu 20. marta. Ukidanje viza trebalo se dogoditi do jula, ali Turska nije zadovoljila deo postavljenih kriterijuma, uključujući i bitne promene antiterorističkih zakona, a situacija se dodatno zakomplikovala pokušajem vojnog udara u Turskoj 15. jula.

    Izvor: Ag.

    Foto: Beta/AP

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE