Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    (VIDEO) Da li znate da PODIGNETE SAMOPOUZDANJE?

    Kada se suočavate sa velikim izazovom, a neuspeh deluje kao da vreba iza svakog ćoška, verovatno ste čuli savet poput: ’Imaj više samopouzdanja’. Verovatno je to prva stvar koju biste učinili da možete, ali za vas to iz određenog razloga nije nimalo lako.

    Šta je zapravo samopouzdanje? Zamislite koliko vredite, da ste značajni i sposobni. Kada ste sigurni u svoje mogućnosti dodajte optimizam koji će podržati vašu sigurnost. Kada napunite energiju ovakvim mislima delajte hrabro, licem okrenutim ka problemima. Samopouzdanje pretvara misli u akciju.

    Odakle dolazi samopouzdanje? Postoji nekoliko faktora koji utiču na samopouzdanje:

    1. Ono sa čine ste rođeni: geni koji utiču na balans neurohemikalija u vašem mozgu.
    2. Kako vas tretiraju: socijalni pritisci vaše okoline.
    3. Ono nad čime imate kontrolu: odluke koje pravite, rizici koje preuzimate i način na koji razmišljate i suočavate se sa izazovima.

    Nije moguđe u potpunosti razdvojiti ove faktore ali izbori koje samostalno pravimo igraju glavnu ulogu u razvoju samopouzdanja. Uz nekoliko malih saveta imamo mogućnost da utičemo i unapređujemo svoje samopouzdanje. Evo nekih od njih:

    1. Brza popravka: Postoje male stvari koje vam mogu poboljšati samopouzdanje za kratak vremenski period. Na početku teškog zadatka zamislite sebe kako ste već pobedili. Slušajte muziku sa dubokim basem jer ona podstiče osećanje moći. Podstičite sebe pričajući u ogledalo. Ili stanite u čuvenu pozu moći u obliku ćiriličnog slova F.
    2. Verujte u mogućnost da se usavršavate: Ukoliko želite dugoročnu promenu proverite na koji način razmišljate o svojim mogućnostima i prednostima. Da li mislite da ste ih dobili rođenjem ili da ih možete razvijati poput mišića? Ovo je bitno jer utiče na vaše ponašanje kada ne uspete u nečemu. Ukoliko imate fiksiran stav da su vaše sposobnosti i talenti zaključani u mestu verovatno ćete brzo odustati. Za stvari koje ne možete da ostvarite na prvu loptu ćete reći da nisu za vas i tu će se sve završiti. Ukoliko su vaše misli otvorene svaki izazov ćete shvatati kao šansu da učite i napredujete. I nauka potvrđuje da vašim vežbanjem moždane konekcije postaju jače. Takođe, ljudi sa drugim stavom su uspešniji, imaju bolje rezultate i ostvaruju veće ciljeve.
    3. Vežbajte neuspeh: Suočite se sa tim da ćete jednom doživeti neuspeh. Svi su ga doživeli. Nauka kaže da oni koji su sami padali i ustajali imaju mnogo veće šanse da se kasnije u životu na pravi način suoče sa problemima i da celu priču završe na pozitivan način. Oni znaju kako da probaju različite strategije, da pitaju druge za savet i da istraju. Prihvatite izazov, računajte na grešku i budite fini prema sebi kada se ona dogodi. Napunite se samopouzdanjem i ponovo ustanite uzdignute glave.

    Osećaj da ste, bez obzira na ishod, mnogo toga naučili i unapredili sebe – to je samopouzdanje.

    Pogledajte video:

    [preporucene_vesti ids=“235735, 177958, 111724″]

    Izvor: BIZLife

    Foto: printscreen

    Piše: D.G.

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE