Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ko ili šta „tovi“ cenu svinjetine?

    Problemi na tržištu svinjskog mesa i moguće poskupljenje čak i do 50 odsto, posledica su prekomernog uvoza, a koji je svojevremeno inicirala klanična industrija uz podršku Vlade Srbije, ocenio je agrarni analitičar Vojislav Stanković.

    „Uvoz živih svinja krenuo je na inicijativu upravo asocijacija proizvođača među kojima dominira klanična industrija. Tu inicijativu je podržala vlada i sadašnja situacija je danak toj pogrešnoj uvoznoj politici“, rekao je Stanković u intervjuu za portal Agrosmart.

    „Nije reč ni o kakvoj povećanoj potrošnji svinjskog mesa, kako se ovih dana moglo čuti“, rekao je Stanković, navodeći da je prošle godine u Srbiji ostvarena vrednost proizvodnje svinja od 622 miliona dolara, sa rastom od 3,84 odsto.

    „Međutim, i pored tako dobrih rezultata, više od 120 miliona dolara dato je na uvoz živih svinja, odnosno na oko 350.000 komada, te svežeg, rashlađenog, zamrznutog, osušenog i mesa u salamuri, od 45 do 50 hiljada tona“, rekao je Stanković.

    Najveći proizvođači svinja i klaničari u Srbiji najavili su poskupljenje ovog mesa i do 200 dinara po kilogramu, a kao razlog za ovako veliko poskupljenje od gotovo 50 odsto naveli su drastično smanjen broj tovljenika.

    Meso već poskupelo i tu nije kraj

    Najavljeno poskupljenje svinjetine stiglo je u beogradske mesare, te je cena ovog mesa u utorak bila za 30 dinara veća, a očekuje se da meso poskupi 100 dinara. Međutim, dokle će cena svinjetine rasti, još je neizvesno.

    Ako gledamo po Evropi, cena bi trebalo da raste. Ali pitanje je hoće li jer ljudi ovde nemaju para. Zbog toga će se smanjiti potrošnja mesa, a narod će se prebaciti na piletinu, kaže za Blic Živojin Jovanović, vlasnik Industrije mesa Trlić, koji ne isključuje ni mogućnost nestašica svinjskog mesa.

    Kako je za Blic objasnio Petar Matijević, vlasnik istoimene mesne industrije, do porasta cene je došlo nakon što su proizvođači zbog velike ponude tovljenika smanjili njihovu proizvodnju.

    Tako će i u ovim mesarama cene svinjetine drastično skočiti. Kod nas će cena buta danas biti 545 dinara, ali to nije krajnja cena. Već za dva dana trebalo bi da se popne na 600. Ali, tu se mora zaustaviti, kaže Matijević.

    On dodaje da se cena jedino može zaustaviti uvozom. Uvoz će stabilizovati cenu. Nakon toga cena bi trebalo da krene nadole, ali to će zavisiti od toga kako se uspostavi ponuda i potražnja, objašnjava Matijević.

    Ni cene salama, kobasica i druge prerađevine neće mirovati. Milenko Đurđević, vlasnik Industrije mesa Đurđević, osim poskupljenja svinjetine najavio je i veće cene mesnih prerađevina, i to za oko 15 odsto.

    Cena piletine i junetine zasad će ostati ista jer, kako navode proizvođači, tog mesa ima dovoljno.

    Svinje „guraju“ inflaciju

    Poskupljenje svežeg svinjskog mesa moglo bi da poveća inflaciju za 0,32 do 0,56 odsto, izjavila je guverner Jorgovanka Tabaković.

    „Ako svinjsko meso s kostima poskupi za 16,2 do 36 odsto, očekujemo da će pogurati inflaciju od 0,32 do 0,56 odsto“, rekla je Tabaković na predstavljanju izveštaja NBS o finansijskoj stabilnosti za 2015.

    Ona je rekla da bi u slučaju poskupljenja međugodišnja inflacija u julu iznosila između 1,4 i 1,6 odsto, umesto 1,1 odsto. Kaže da bi inflacija trebalo da se vrati u ciljani okvir od četiri plus minus 1,5 odsto krajem ove ili početkom 2017. godine.

    Izvor: Beta, Blic, N1

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE