Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Matijević: PKB kupujemo samo po prihvatljivoj ceni

    Biznismeni Petar Matijević i Miodrag Kostić kupiće beogradski PKB samo ako cena padne, izjavio je Matijević za Blic.

    Vlasnik industrije mesa “Matijević” Petar Matijević i vlasnik MK Grupe Miodrag Kostić nedavno su napravili konzorcijum kako bi kupili PKB.

    “Kupićemo PKB samo ako cena padne i bude prihvatljiva. Država bi trebalo da ima u vidu da je došlo do drastičnog pada poljoprivrednih proizvoda prošle godine i da postoji rizik ulaganja u ovu oblast”, kaže Matijević.

    Iz Ministarstva privrede za agenciju Beta kažu da će zajedno sa Gradom Beogradom doneti odluku o tome kako će biti privatizovana Poljoprivredna korporacija Beograd (PKB).

    „Sa predstavnicima grada Beograda, kao osnivačem PKB-a, u narednom periodu razmotrićemo ; dalje korake u vezi sa postupkom privatizacije, i biće odlučeno da li će se objaviti novi javni poziv pod relaksiranijim uslovima“, navode u resornom ministarstvu.

    Minimalna cena ispod koje imovina u postupku privatizacije ne sme da se prodaje je trećina procenjene vrednosti,a kako navode, biće razmotrena kao alternativa i priprema unapred pripremljenog plana reorganizacije, posebno uzimajući u obzir da zaštita od prinudne naplate ističe krajem maja 2016. godine.

    Javni poziv za prodaju 51 odsto imovine PKB-a objavljen je krajem prošle godine, po početnoj ceni od oko 154 miliona evra.

    U Ministarstvu navode da nije bilo zainteresovanih investitora, tako da će Komisija za sprovođenje postupka postupak proglasiti neuspešnim.

    „U skladu sa odredbama Zakona o privatizaciji, PKB-u će biti upućen zahtev za izradu nove procene vrednosti kapitala i imovine sa stanjem na 31.12.2015. godine“, navode u resornom ministarstvu.

    Obaveze PKB-a prema poveriocima između 60 i 70 miliona evra.

    Na prodaju je bilo ponuđeno 17.677 hektara zemljišta u opštinama Palilula, Surčin i Zrenjanin, građevinski objekti koji se koriste u poslovne svrhe, udeli PKB-a u pojedinim preduzećima EKO-LAB, PKB Agroekonomik Institut za naučnoistraživački rad i transfer tehnologije u poljoprivredi, Poljoprivredna avijacija PKB, kao i Veterinarska stanica PKB. Procenjena vrednost promenljive imovine PKB-a na kraju 2014. godine iznosila je 39,6 miliona evra, a stalne imovine 303,9 miliona evra. Promenljiva imovina obuhvata celokupno stado, zalihe, zasađene useve na zemljištu i njena tržišna vrednost je trebalo da bude utvrđena u roku od 30 dana od proglašenja kupca. PKB obrađuje oko 21.000 hektara zemlje i polovina tih površina uglavnom služi za proizvodnju stočne hrane.

    Izvor: Beta, Blic

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE