Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Oni će predstavljati Srbiju na takmičenju u Švajcarskoj

    Učenička kompanija „Plantagenet” iz Srednje škole „Sveti Ahilije“ u Arilju osvojila je prvo mesto na Nacionalnom takmičenju najboljih učeničkih kompanija održanom u Beogradu u ponedeljak i utorak. Ovi učenici se u okviru svoje kompanije bave proizvodnjom ekoloških kompleta za kućno uzgajanje bilja, a u julu će predstavljati Srbiju na evropskom takmičenju učeničkih kompanija u Švajcarskoj na kome će učestvovati srednjoškolci iz 35 zemalja.

    Drugo mesto osvojila je učenička kompanija „Organic” (Ekonomska škola, Niš) sa specifičnim proizvodima organskog porekla, dok je treće mesto pripalo učenicima iz kompanije „Zvrk” (Saobraćajno-tehnička škola, Beograd) koji proizvode ekološke igračke od restlova drveta.

    Specijalna TeleGroup nagrada za najbolju primenu informaciono-komunikacionih tehnologija otišla je u ruke učenika iz kompanije „ErgoBook“ (Gimnazija „Bora Stanković“, Niš) koji se bave izradom ergonomskih postolja za knjige.

    publika

    Dvadeset najboljih timova iz srednjih škola širom Srbije predstavilo je u ponedeljak proizvode i usluge svojih kompanija u okviru prodajnog sajma u tržnom centru Delta Siti, dok su u utorak u Klubu poslanika prezentovali publici i žiriju biznis planove. Učenici koji su „zaposleni” u ovim kompanijama tokom školske godine stiču znanja o tržišnoj ekonomiji i preduzetništvu kroz programe „Dostignuća mladih” i svoju kompaniju vode od osnivanja do izrade kompanijskog izveštaja i zatvaranja kompanije. Program Učenička kompanija deo je projekta Vlade Republike Srbije „Godina preduzetništva 2016“ koji sprovodi Ministarstvo privrede.

    Ceremoniju dodele nagrada otvorili su Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije, i Snežana Klašnja, pomoćnica ministra omladine i sporta, a govorili su mnogobrojni partneri u realizaciji programa preduzetnićkog obrazovanja.

    „Sosijete ženeral banka aktivno podržava projekte koji promovišu preduzetnički duh mladih, koji na ovaj način imaju priliku da prikažu svoje profesionalne veštine i vođenja biznisa koji će, nadamo se, iz okvira učeničkih prerasti u kompanije pozicionirane na tržištu. Ovakvi projekti omogućiće učenicima da sami odgovore na zahteve tržišta i da sami stvaraju poslovne prilike, umesto da čekaju na njih“, izjavila je Biljana Pešić, članica žirija koji je ocenjivao učeničke kompanije i direktorke prodaje za mala i srednja preduzeća i preduzetnike Sosijete ženeral banke.

    Pored nagrada za najbolju učeničku kompaniju, dodeljene su i nagrade Preduzetnikus za najboljeg nastavnika godine (Biljana Vasić, Farmaceutsko-fizioterapeutska škola, Beograd) i najboljeg poslovnog volontera godine (Branka Radojičić, AXA Osiguranje).

    sajam kompanija

    Takmičenje je realizovala organizacija Dostignuća mladih u Srbiji uz finansijsku pomoć Ministarstva privrede, Societe Generale banke, kompanija TeleGroup i Buck, Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva, tržnog centra Delta Siti i Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju.

    Dostignuća mladih u Srbiji je nevladina organizacija koja već 11 godina sprovodi obrazovne programe iz oblasti preduzetništva u školama širom Srbije i jedna je od 123 nacionalne organizacije u okviru globalne mreže Junior Achievement Worldwide koja postoji od 1919. godine.

    Izvor: BIZLife

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE