Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ozbiljan problem: Fijat gasi jednu smenu

    Kompanija Fijat Krajsler automobili Srbija ukida jednu od tri smene zbog smanjene tražnje vozila i predočila da će posle odmora u avgustu rad u fabrici biti organizovan u dve smene.

    Udovički: U Vladi još nije razgovarano o otpuštanju radnika u Fijatu. Nikolić: Najgora vest koju sam čuo za godinu i po dana. Mihajlović: Srbija ispunila sve obaveze

    Kompanija je predstavnicima sindikata fabrike u Kragujevcu, u kojoj radi oko 3.200 radnika, saopštila da je jedna od tri smene radnika „višak“ i predočila da će posle odmora u avgustu rad u fabrici biti organizovan u dve smene.

    Predsednik sindikata FCA u Kragujevcu Zoran Marković je rekao Beti da je tu informaciju prenela direktorka kompanije Silvija Verneti. „Sutra nastavljamo razgovore sa rukovodiocima kompanije, da čujemo šta konkretno nude, kakvi su modeli za dobrovoljni odlazak iz fabrike“, rekao je Marković.

    On je ocenio da je sindikat primio „tešku“ vest od menadžmenta, ali da nije iznenađen jer je poznato da je pad tražnje vozila na svetskim tržištima.

    „Mi smo, međutim, očekivali da još mnogo ranije reaguje Vlada kao vlasnik 33 odsto kapitala u FCA, odnosno premijer Aleksandar Vučić koga smo 24 meseca pozivali da se uključi u razgovore sa rukovodstvom kompanije, što se nije dogodilo“, rekao je Marković.

    „U poslednje dve godine bilo je pauza u radu, zbog problema sa dobavljačima ili smanjene tražnje, ali ovo sada je najozbiljniji problem za nas“, rekao je Marković.

    U saopštenju FCA navedeno je da tržište prodaje automobila u Evropi beleži blagi rast i da model Fiat 500L ima dobre rezultate.

    Istaknuto je da, u saradnji sa sindikatima, FCA radi na dobrovoljnim odlascima, koji bi se odmah realizovali, „u cilju minimiziranja socijalnog uticaja na zaposlene“.

    Udovički: U Vladi još nije razgovarano o otpuštanju radnika u Fijatu

    Ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Kori Udovički rekla je danas da u Vladi još nije razgovarano o najavljenom ukidanju treće smene u Fijatovoj fabrici automobila u Kragujevcu i otpuštanju radnika.

    „Time se za sada bavi Ministarstvo privrede“, kratko je odgovorila Udovički na pitanje novinara u Kragujevcu šta će Vlada Srbije preduzeti kao vlasnik 33 odsto kapitala u italijansko -srpskoj kompaniji Fijat krajsler automobili – FCA Srbija.

    Gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić je novinarima rekao da je vesti iz Fijata najgora koju je čuo za godinu i po dana koliko je na toj funkciji.

    „Nažalost, tako nešto smo i očekivali. U poslednje dve godine se govori o tome i zaposleni u Fijatu najbolje znaju koliko su pauza pravili u poslovanju, kada je isključivana po jedna smena, kada su bili i po tri, četiri dana na nekakvoj vrsti prinudnog odmora zato što nije bilo dovoljno posla, zapravo nije bilo dovoljno prodaje“, rekao je Nikolić.

    On je naveo da je stanje na tržištu takvo da se slaba potražnja za model automobila koji se proizvodi u Kragujevcu.

    Po njegovim rečima, ukidanje treće smene pogodiće ne samo zaposlene u fabrici FCA koji ostaju bez posla i njihove porodice, nego i budžet grada čiji su prihodi od porez na zarade radnika te fabike oko 40 miliona dinara mesečno.

    Nikolić je kazao da je cilj lokalne vlasti da u Kragujevac dovede više malih investitora, kako bi se sprečilo da zbog promene načina poslovanja jednog investitora veliki broj ljudi bude nezaposlen.

    „To je strategija kojom ćemo se baviti čim budemo stavili u pogon novu industrijsku zonu“, rekao je Nikolić.

    Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da Srbija ispunila sve obaveze prema italijanskom Fijatu i da to ne može biti razlog otpuštanja zaposlenih u toj kompaniji u Kragujevcu.

    „Razlog ne može biti zbog toga što Srbija nema uslove ili nije pogodno tlo za investiranje. Ne postoji nikakav problem sa naše strane“, rekla je Mihajlovićeva odgovarajući na pitanje novinara da li vlada može nešto da učini povododom najava kompanije Fijat Krajsler automobili Srbija da će ukinuti jednu od tri smene i smanjiti broj zaposlenih.

    Ona je naglasila i da nije u poputnosti informisana o dešavanjima u Fijatu i da ne zna detalje, kao i da bi Ministarstvo privrede trebalo da odgovori na to.

    Mihajlovićeva je rekla da se tu verovatno radi o problemima u funkcionisanja kompanije Fijat ili eventualno o njihovim finansijskim problemima.

    „Naša strana je poštovala sve dogovore i rokove i uradili smo puno za ulaganje investitora u Srbiju“, ocenila je Mihajlović.

     

    Izvor: Beta

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE