Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Počela isplata otpremnina radnicima Fijata u Kragujevcu

    Radnicima koji su se izjasnili za odlazak iz fabrike Fijat Krajsler automobili (FCA) u Kragujevcu danas je počela isplata otpremina i drugih naknada.

    Predsednik Samostalnog sindikata FCA Zoran Marković rekao je agenciji Beta da je Fijat uplatio novac bankama koji će u toku dana biti na računima radnika.

    Kako je ranije rečeno, za isplatu otpremnina i odlazak iz fabrike izjasnilo oko 700 radnika, odnosno od 3.200 radnika ostalo je njih 2.500.

    Otpremine iznose od 4.800 do 14.000 evra.

    Prijavljivanje radnika FCA za dobrovoljni odlazak uz socijalni program počelo je 27. juna i trajalo do 8. jula.

    Kompanija FCA Srbija najavila je sredinom juna da će krajem avgusta biti ukinuta jedna od tri smene, tako da će višak biti od 700 do 900 radnika.

    Otpremnina za one koji napuste fabriku iznosi 3.000 evra po radniku i jedna trećina njegove bruto prosečne zarade za poslednja tri meseca pomnožena sa godinama radnog staža.

    Fijat, koji je sa Vladom Srbije suvlasnik fabrike u Kragujevcu, obećava i isplatu naknade u iznosu koji je do sada isplaćivan tehnološkim viškovima preko Nacionalne službe za zapošljavanje, a radnicima koji odlaze iz fabrike pripada i naknada za godišnji odmor i regres za 2016. godinu.

    Radnik koji ima, na primer, tri godine radnog staža u FCA dobiće otpreminu od oko 4.700 evra, a zaposleni sa 30 godina staža dobiće oko 300 evra po godini staža.

    Bivšim radnicima fabrike automobila Zastava koji su radni vek nastavili u FCA biće uračunat i staž proveden u Zastavi.

    Izvor: beta

    Foto: Beta/AP

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE