Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    POTRES: Funta na najnižem nivou još od 1985.

    Vest da su građani Britanije na referendumu glasali za izlazak iz Evropske unije uticala je i na finansijska tržišta, a britanski mediji jutros ističu da je funta trenutno na najnižem nivou u odnosu na dolar od 1985. godine.

    Kako se navodi, funta i dalje nastavlja da gubi vrednost.

    Mediji navode da je sad red na Marka Karnija (Mark Carney) guvernera Banke Engleske (Bank of England) da odgovori na ovakav razvoj situacije i spreči dalji pad na finansijskim tržištima.

    Banka Engleske je „spremna da obezbedi“ više od 250 milijardi funti pomoći za nesmetano funkcioniranje tržišta nakon što je nacija glasala za Bregzit.

    „U cilju odbrane i podrške funkcionisanju tržišta, Banka Engleske je spremna da obezbedi više od 250 milijardi funti (326 milijardi evra) dodatnih sredstava kroz svoje uobičajene instrumente“, izjavio je guverner britanske centralne banke, Mark Karni

    Blumberg piše da se za ovakvu situaciju Banka Engleske spremala prethodnih godinu dana.

    Japanski ministar finansija spreman da deluje da stabilizuje tržišta

    Japanski ministar finansija Taro Aso rekao je danas da je spreman da deluje čvrsto i pravovremeno naspram „izrazito naglih kretanja“ na deviznim tržištima posle objave o odluci Britanaca da izadju iz EU.

    „Odgovorićemo čvrsto kada se za to oseti potreba“, rekao je Aso i dodao da je „zabrinut zbog rizika za svetsku ekonomiju i finansijska tržišta“.

    Banka Japana saopštila je danas da je spremna da obezbedi likvidnost u saradnji sa drugim centralnim bankama da bi se ograničio uticaj na tržišta koja su podlegla panici posle britanske odluke da napusti Evropsku uniju.

    Banka Japana, u bliskoj saradnji sa nacionalnim i medjunarodnim vlastima nastaviće pažljivo da nadgleda uticaj rezultata na finansijska tržišta.

    Banka je spremna da obezbedi dovoljnu likvidnost, upotrebom svop mehanizma izmedju šest centralnih banaka da bi obezbedila stabilnost tržišta, rekao je guverner Haruhiko Kuroda.

    Britanska funta je pala na najniži nivo od 1985. godine, a azijske berze već su danas zabeležile pad zbog britanske odluke, tako je tokijska berza izgubila osam odsto. Pad se očekuje danas i na evropskim i američkim berzama.

    Izvor: BIZLife, Beta

    Foto: Pixabay

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE