Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Stambeni krediti povoljniji nego ikad

    Ukoliko ste kreditno sposobni, a nemate stan, možda je sada pravi trenutak da uzmete stambeni kredit, jer su kamate na ove pozajmice na rekordno niskom nivou.

    Kada su se pre desetak godina pojavile prve stambene pozajmice, kamate su bile i do sedam odsto godišnje.

    U međuvremenu tržište i bazična kamata na evro učinili su da su stambeni krediti najpovoljniji do sada. Međutim, tražnja ne prati povoljnu situaciju na tržištu zajmova.

    Stambeni krediti su već godinama na istom nivou. Kreditno sposobnih klijenata je malo pa se banke, u privlačenju novih, utrkuju da ponude sve niže kamate posebno na stambene kredite.

    Rekordno niske kamate Evropske centralne banke na evro od minus 0,14 odsto odrazile su se povoljno i na cenu stambenih kredita u Srbiji.

    Onaj koji je uzimao stambeni kredit od 50.000 evra na 25 godina 2008. godine kada su kamate bile šest odsto, rata je iznosila 331 evro.

    Za isti kredit u maju ove godine sa najnižom kamatom od 2,75 odsto rata bi bila 226 evra ili 105 evra manje. Prostom računicom, suma koja bi se na kraju platila za ceo stan, iznosila bi  67.800 evra.

    Ekonomisti kažu da građani treba da iskorite štampanje novca u Evropskoj uniji koja želi da podstakne ekonomski rast, što je doprinelo drastično jeftinijem evru.

    „Pre krize za obračun kredita uzimano je dva odsto. Sada je to faktički minus. Građani treba da iskoriste ovu povoljnu okolnost ukoliko su kreditno sposobni da reše svoje stambeno pitanje“, smatra Đorđe Đukić sa Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

    Izvor: RTS

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE