VIDEO: Kreativnost i inovacije: Finci domaćini najveće svetske Start-ap konferencije

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  VIDEO: Kreativnost i inovacije: Finci domaćini najveće svetske Start-ap konferencije

  Da je dobra ideja zlata vredna, dokazuju brojne kompanije i pojedinci koji su, zahvaljujući svojoj kreativnosti, došli do ogromnog bogatstva. Mnoge multinacionalne korporacije su se razvile upravo iz inovativnih ideja i to uz veoma niska početna ulaganja. U slavu kreativnog preduzetništva u Helsinkiju je održana najveća start-ap konferencija “Slaš” koja je okupila više od 127.000 najboljih mladih inovatora. Među njima, bili su i pobednici lokalnog takmičenja iz Srbije.

  Kako prenosi Radio-televizija Srbije, na više od dve hiljade kvadrata – predavanja, prezentacije i razgovori s jedne strane onih koji nude ideju i drugih, spremnih da je finansiraju i podrže – sve sa ciljem da se svet učini modernijim i lepšim za sve nas. Među kreativcima iz Evrope, Amerike i Azije i naši iz Srbije.

  “Žiri iz Hesinkija je odlučio da ne pošalje samo jednog, već sva tri tima jer je smatrao da su ideje odlične”, kaže Natalija Sandić iz Fonda za inovacionu delatnost.

  Nikola je sa svojim timom osmislio kompjutersku igricu “Potraga za blagom” koja pomaže deci sa poremećajem pažnje.

  “Deca bi došla u park, otvorila bi se mapa na toj igrici, i onda bi videli nekoliko tačaka na mapi gde bi bilo to blago, a morali bi do tamo da hodaju i trče, što bi pospešivalo njihovu fizičku aktivnost. Kad dođu do njih, morali bi da igraju igrice koje su preporučene od psihologa”, objasnio je Nikola Branković iz tima “Majndi”.

  “Urbigo tim” osmislio je pametnu vertikalnu baštu u kojoj biljke negujete uz pomoć aplikacije na mobilnom telefonu.

  “Gajenje organske lokalne hrane je jedan pokret koji ima potencijal u narednih 10 godina, tržište je procenjeno na 13 biliona dolara samo u Americi, tako da mislimo da ćemo zaista dobre kontakte napraviti ovde i radujemo se tome”, kaže Anja Čarapić iz “Urbigo tima”.

  Šanse da se od ideje napravi dobar biznis, ovde su velike.

  “Treba reći da je ovde u Skandinaviji prisustvo venčer kapitala i strateških investitora ogromno. Preko 25 odsto svih investicija venčer kapitala u Evropi dolazi u Skandinaviju, i našim mladim preduzetnicima ovde je prilika da razgovaraju sa ljudima iz celog sveta iz sveta biznisa i probaju da nađu svoju šansu”, kaže Nenad Popović, ministar za inovacije i tehnološki razvoj.

  Ovde gubitnika nema, naprotiv, svi su na dobitku.

  Neki će ovde sklopiti posao koji će ulepšati i olakšati život hiljadama ljudi, drugi opet koji nisu tako uspešni, otići će odavde obogaćeni znanjem i sa još većom rešenošću da sledeće godine dođu ponovo, sa još boljom idejom.

  Izvor: RTS

  Foto: YouTube screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE