Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

Vino, cveće, a sad i vodenice: Krkobabićeva nova BIZNIS IDEJA za povratnike

Ministar zadužen za regionalni razvoj Srbije Milan Krkobabić rekao je da je obnova i stavljanje u funkciju starih vodenica, potočara, višestruko koristan projekat za seoski turizam i egzistenciju, saopštio je njegov kabinet.

“Vodenice, potočare kao osoben deo materijalne kulture Srbije, pored egzistencijalnog, imaju i istorijski i socijalno-društveni značaj jer su u njima donošene važne odluke”, rekao je Krkobabić koji je i kopredsednik Nacionalnog tima za preporod sela Srbije, posle razgovora sa građanima Srbije koji su se vratili iz inostranstva i zainteresovani su za ulaganja u privredu.

Dodao je da “danas vodenice, potočare mogu da imaju i značajnu ekonomsku dimenziju” u okviru seoskog turizma, kojim se u Srbiji bavi oko 1.000 poljoprivrednih gazdinstava.

Posebno su, kako je rekao, poželjne za meljavu žitarica jer ne zagađuju okolinu i ne troše električnu energiju.

Istakao je da ih “valja obnavljati tamo gde su bile odvajkada jer su geostrateški veoma značajne zbog mogućnosti proizvodnje brašna i u vanrednim okolnostima i kriznim situacijama”.

“Zato apelujem na sve lokalne samouprave da pomognu zainteresovanim domaćinima, posebno onima koji su udruženi, u obnavljanju vodenica”, rekao je Krkobabić, posle konsultovanja sa kopredsednikom Nacionalnog tima za preporod sela Srbije, akademikom Draganom Škorićem i članovima tog tima profesorkom Nadom Vidić i pesnikom Ljubivojem Ršumovićem.

Škorić je rekao da bi trebalo obnoviti sve stare vodenice potočare u Srbiji i staviti ih u funkciju egzistencije stanovništva i bogatije turističke ponude.

“Obećavam da će Akademijski odbor za selo Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) prvom zgodnom prilikom organizovati naučni skup o vodenicama, potočarama sa preporukama za efikasniji i kraći put za osposobljavanje i puštanje u rad novih takvih vodenica”, rekao je Škorić.

Prema podacima o popisu zemljišta iz 1867. godine, u Srbiji je bilo 7.125 vodenica. Procena Društva vodeničara Srbije iz 1948/49. godine je da je tada bilo nešto više od 7.500 vodenica, potočara, a danas ne postoje zvanični podaci, ali se procenjuje da ih je od 700 do blizu 1.000.

Ršumović je kazao da za razliku od mini hidro-centrala, potočare ničim ne ometaju ekološku funkciju vodotoka, a korisne su za kvalitetnu proizvodnju kukuruznog i brašna od drugih žitarica, pre svega, za turističku ponudu.

https://www.bizlife.rs/biznis/poslovne-vesti/krkobabic-opet-predlaze-povratnicima-u-vinu-je-istina-ali-i-velika-zarada/

https://www.bizlife.rs/biznis/poslovne-vesti/krkobabic-poziva-povratnike-da-gaje-cvece/

 

Izvor: Beta

Foto: BIZLife

What's your reaction?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE