Virus na kruzeru čak 17 DANA pošto su ga ZARAŽENI putnici napustili - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Virus na kruzeru čak 17 DANA pošto su ga ZARAŽENI putnici napustili

  Koronavirus je preživeo 17 dana na kruzeru Dijamantska Princeza (Diamond Princess), živeći mnogo duže na površinama nego što je pokazalo prethodno istraživanje, pokazuju novi podaci koje je objavio američki nacionalni institut za javno zdravlje Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

  Putnici i posada na ovom brodu bili su u karantinu nakon što su prethodni gosti bili pozitivni na COVID-19 nakon iskrcavanja na obalu.

  Virus je „identifikovan na različitim površinama u kabinima inficiranih putnika 17 dana nakon što su kabine kruzera ispražnjene, ali pre nego što su sprovedeni postupci dezinfekcije”, napisali su istraživači.

  Istraživači sa Nacionalnih instituta za zdravlje, CDC, UCLA i Univerziteta Prinston su ranijim istraživanjima zaključili da COVID-19 može trajati i do tri dana na plastici i nerđajućem čeliku. Ta studija je takođe otkrila i da se količina virusa na ovakvim površinama smanjivala tokom vremena.

  Nova studija je utvrdila na koji način se „prenos dogodio tokom više putovanja”.

  Istraživači su napomenuli da je od 17. marta bilo najmanje 25 plovidbi sa potvrđenim slučajevima COVID-19 koji su otkriveni za vreme ili nakon završetka krstarenja.

  Skoro polovina ljudi na brodu nije imalo nikakve simptome tokom testiranja, delimično objašnjavajući „visoku stopu inficiranih“ virusom među putnicima i posadom.

  Da podsetimo, posada i 3.700 putnika ovog broda bili su u karantinu u japanskoj luci od 4. februara, nakon što je kod deset putnika dijagnostikovan COVID-19.

  Brod je ubrzo postao mesto sa najvećim brojem zaraženih posle Kine sa više od 800 putnika i posade koji su bili pozitivni na ovaj virus. Devet osoba je umrlo nakon iskrcavanja s broda.

  „COVID-19 na brodovima za krstarenje je veliki rizik zbog brzog širenje bolest i potrebni su agresivni napori za suzbijanje daljeg širenja“, napisao je CDC naglašavajući svoje smernice ugroženom stanovništvu da izbegne krstarenja tokom pandemije.

  Izvor: BIZlife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE