Više od 3.000 STRANACA u Srbiji radi "na crno", a neki već ŠTRAJKUJU

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Više od 3.000 STRANACA u Srbiji radi “na crno”, a neki već ŠTRAJKUJU

  U Srbiji radi na crno između 3.000 i 3.500 građevinskih radnika iz inostranstva – Albanaca, Turaka, Pakistanaca, Indusa i drugih, kažu u Građevinskoj komori Srbije i pozivaju nadležne da sa ambasadom Indije reše najnoviji problem sa radnicima iz te zemlje angažovanim na gradilištu Čortanovci koji štrajkuju zbog loših uslova, kašnjenja plata, oduzimanja pasoša…

  Goran Rodić iz Građevinske komore navodi da se za radnike iz Indije saznalo u javnosti kada su se odlučili na štrajk zbog kašnjenja plata, pa je isplivalo i da ih poslodavac ucenjuje tako što im je oduzeo pasoše i lična dokumenta bez kojih se ne mogu vratiti u Indiju, a plaši ih da će u Srbiji biti uhapšeni jer nemaju dokumenta.

  Reč je o oko 70 radnika iz Indije, od kojih jedan deo štrajkuje, a angažovani su, rečeno je Tanjugu u Samostalnom sindikatu putara Srbije, na gradilištu Čortanovci na projektu brze pruge i smešteni u silosu kod Surčina.

  Rodić ističe da oni, sem toga što nisu redovno isplaćivani, nisu imali ni odgovarajuće lekarske preglede.

  “Naš sindikat se umešao da tim ljudima pomogne i sada indijska ambasada mora da im pomogne. Ako nemaju pasoše i novac, da im obezbedi papire i sredstva kako bi mogli da se vrate u matičnu zemlju. To važi i za sve druge strane radnike”, naveo je Rodić.

  Poručuje da inspekcija Ministarstva za rad treba da podnese prijave protiv onih koji su te ljude angažovali i dodaje da je to u ovom slučaju firma Nikolić koju treba procesuirati i kazniti.

  Sada treba da ih isplati onaj ko ih je doveo, da ih prijavi ako hoće da rade, a ako neće da se spakuju i deportuju u njihovu zemlju, naglasio je Rodić. Objašnjava da prema našim propisima strani radnici moraju da budu prijavljeni, osigurani i zdravstveno pregledani, kao i da imaju adekvatan smeštaj.

  Dodaje da je u Srbiji najviše radnika Albanaca iz Severne Makedonije i sa KiM koji su angažovani na crno, dok Kinezi, kako ističe, uvek dolaze organizovano preko države i tu nema problema.

  “Najopasnije je što je reč o stranim radnicima koji su priučena i jeftino plaćena radna snaga”, kaže Rodić i upozorava da to može da se odrazi i na kvalitet objekata.

  Inače, kako je rečeno u sindikatu putara, u Srbiji ima ukupno 150 radnika iz Indije, od kojih polovina radi na izgradnji stanova za policiju u Kraljevu, a jedan broj Indusa koji su sada angažovani na Čortanovcima, prethodno radio na izgradnji autoputa od Surčina do Obrenovca.

  Indusi angažovani po američkim zakonima

  Predsednica Samostalnog sindikata putara Srbije Sonja Vukanović međutim tvrdi da firma Nikolić preko partnerske firme u SAD, upućuje radnike u Srbiju i da je problem nastao zato što su ugovori radnicima sklapani po američkom zakonodavstvu, koji ne odgovaraju našim propisima.

  Vukanović dodaje da je, prema ugovorima, za sporove nadležan sud u Floridi i da je, na primer, predviđena kazna od oko 500 evra za onog ko organizuje štrajk, a 50 evra za onog učestvuje u štrajku. “Sada ispada da ti radnici duguju firmi koja ih je angažovala, a ne ona njima”, dodaje ona.

  Takođe, kaže da je problem i što po američkim propisima radnik može u bilo kom trenutku da bude optušten, da mu se otkaže viza, boravišna dozvola i drugo.

  Izvor: Dnevnik

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE