Više od DECENIJE nakon izrade projekta, otvoren NTP u Nišu

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Više od DECENIJE nakon izrade projekta, otvoren NTP u Nišu

  U Nišu je otvoren Naučno-tehnološki park (NTP) u koji je uloženo 12,5 miliona evra, a otvaranju su prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vućić i premijerka Ana Brnabić. Park je otvoren više od deset godina nakon što je projekat izrađen.

  „U ovo će biti uloženo ukupno 20 miliona evra. Mnogo smo para uložili u Niš, koji je kaskao za drugima, a sada ide ubrzano napred”, rekao je Vučić.

  NTP je, prema njegovim rečima, „najvažnija stvar koju je država uradila u Nišu”.

  On je najavio i da će Srbija unaprediti zakonski okvir za razvoj blokčejn tehnologije, koja će se razvijati i u NTP Niš.

  Firme koje se budu uselile u NTP, kako je istaknuto na otvaranju, počeće da rade u avgustu i na raspolaganju će im biti 14.000 kvadratnih metara.

  Zajedno sa investicijom u osnivanje Starap centar Niš, koji će postati deo NTP i laboratorijskom lamelom Elektronskog fakultata, ukupna vrednost investicije veća je od 20 miliona evra.

  Završena je i izgradnja pratećeg prostora Naučno-tehnološkog parka u Nišu pored tehnoloških fakulteta.

  Izgradnja NTP-a počela je u novembru 2018. godine, novac je obezbeđen uz pomoć Evropske investicione banke, a investitor je Ministarstvo prosvete.

  Direktor NTP Niš Milan Ranđelović izjavio je da je njegovim otvaranjem ostvaren višedecenijski san Nišlija. Ranđelović je kazao da je potpisao i ugovor sa 31 start-ap kompanijom, koje su postale članice NTP, gde će, kako je istakao, imati pravo razvojno okruženje.

  Kako je dodao, u njima trenutno radi 442 mladih, visokoobrazovanih ljudi, koji su u NTP ušli sa projektima koje će ostvariti, navodeći da bi za manje od tri godine u njima trebalo da radi oko 900 ljudi.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta/Saša Đorđević

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE