Više vremena sa decom: OČEVIMA isto porodiljsko kao i majkama

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Više vremena sa decom: OČEVIMA isto porodiljsko kao i majkama

  Nova finska vlada najavila je planove da oba roditelja dobiju isto porodiljsko odsustvo. Cilj je da očevi provedu više vremena sa svojom decom.

  Plaćeno odsustvo povećaće se na kombinovanih 14 meseci, odnosno po 164 dana za svakog.

  Susedna Švedska je najvelikodušnija u Evropi kada je u pitanju porodiljsko odsustvo jer roditelji dobijaju 240 dana slobodnih nakon rođenja deteta.

  Cilj blagostanje i ravnopravnost polova

  Ministarka zdravstva i socijalnih pitanja Aino-Kaisa Pekonen rekla je da je počela radikalna reforma porodičnih beneficija s ciljem jačanja roditeljskih odnosa od početka.

  Prema trenutnom sistemu u Finskoj, porodiljsko odsustvo za majke traje 4,2 meseca dok očevi imaju 2,2 meseca koje mogu da iskoriste dok njihovo dete ne napuni dve godine. Dodatnih šest meseci mogu da podele. Ali u proseku samo jedan od četvoro očeva realizuje to pravo.

  Prema novom planu, svaki od roditelja bi dobio 6,6 meseci odsustva, a trudnice bi dobile dodatne mesece. Roditeljima bi bilo dopušteno da prenesu svojih 69 dana, samohrani roditelji mogu koristiti oba odsustva, prenosi Klix.

  Portugal već ima rodno neutralni sistem sa 120 dana odsustva tokom kojih im se isplaćuje puna plata i dodatnih neobaveznih 30 dana tokom kojih im se isplaćuje 80 odsto plate.

  Očevi u Danskoj imaju dve nedelje odsustva nakon rođenja, a majka i otac zajedno mogu da podele 32 nedelje.

  Vlada Finske rekla je da će ove promene koštati dodatnih 100 miliona evra.

  UNICEF je u svom poslednjem izveštaju pohvalio Švedsku, Norvešku, Island, Estoniju i Portugal kao zemlje koje imaju najbolje porodične zakone.

  Izvor: Klix

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE