Vlada donela uredbu: Migrantima od 200.000 do 1.400.000 dinara za pokretanje biznisa. Komesarijat demantuje - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Vlada donela uredbu: Migrantima od 200.000 do 1.400.000 dinara za pokretanje biznisa. Komesarijat demantuje

  Vlada Srbije donela je uredbu o programu podsticaja za migrante u 2017. godini kojom je predviđeno da se iz budžeta izdvoji 320 miliona dinara da bi se poboljšali uslovi života tim ljudima, piše Blic u današnjem izdanju.

  Kako list navodi, to praktično znači da će porodice migranata moći da dobiju od 200.000 dinara, koliko je predviđeno za pokretanje sopstvenog biznisa u poljoprivredi ili zanatstvu, do 1.400.000 dinara koliko je država spremna da finansira kupovinu i adaptaciju seoskog domaćinstva da bi im se obezbedio krov nad glavom, dok su u raseljeništvu.

  Za novac iz republičkog budžeta konkurisaće lokalne samouprave koje će procenjivati koji će vid pomoći migranti dobijati. Dokument možete videti OVDE.

  Prema saznanjima Blica, Vlada Srbije se opredelila za takav način poboljšanja uslova života jer je očigledno da rešavanje njihovog izbegličkog statusa u Srbiji može da potraje duže nego što se procenjivalo.

  Pozivajući se na neimenovani izvor, list je naveo da zbog restriktivne politike za prijem migranata u EU njihov broj u Srbiji raste pa je Vlada odlučila da tim ljudima pruži humanije uslove života, a procenjeno je i da je to dugoročno jeftinije za državu jer će migranti zarađivati za život, što sada nije slučaj.

  I Vulin demantovao pisanje medija o Uredbi Vlade

  Komesarijat za izbeglice i migracije demantovao

  Komesarijat za izbeglice i migracije saopštio je danas da su netačni navodi medija da je Srbija predvidela da iz budžeta izdvojila 320 miliona dinara da bi poboljšala uslove života migranata i nema nameru da porodicama migranata daje po 200.000 dinara za pokretanje biznisa.

  Takođe netačno je da će Srbija dati migrantima po 1,4 miliona dinara za kupovinu seoskih kuća.

  Istina je, navodi se u saopštenju, da je vlada na sednici 17. marta usvojila Uredbu o utvrđivanju Programa podsticaja za sprovođenje mera i aktivnosti neophodnih za dostizanje utvrdđnih ciljeva iz oblasti upravljanja migracijama za ovu godinu.

  Uredbom je je jedinicama lokalne samouprave opredeljeno 288 miliona dinara za interno raseljena lica sa Kosova i Metohije, 20 miliona dinara za povratnike po Sporazumu o readmisiji (naši građani vraćeni iz zemalja EU) i 12 miliona dinara za lokalne samouprave u kojima se nalaze centri za azil, kako bi im se olakšao teret migrantske krize.

  Komesarijat za izbeglice i migracije napominje da su svi migranti na teritoriji Srbije, koji su izrazili želju, smešteni u centrima za azil i prihvatnim centrima, kao i da im se u centrima pruža sve što im pripada po Zakonu o azilu.

  Iz Komesarijata podsećaju da Srbija migrantima gotovo nikada nije finalna destinacija, pa za navedenim vrstama stambenih rešenja nema potrebe, niti su predviđena zakonom.

  Ova vest izazvala je brojne komentare na našim stranicama na društvenim mrežama.

  [preporucene_vesti ids=”261990″]

  Izvor: Beta, Agencije

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Komentari

  • Dejan

   Ja stvarno ne mogu da verujem sta se radi sa nama. Ovo nece na dobro da izadje. Izgleda da samo Madjari i Poljaci imaju normalnu vlast u Evropi.

   • DRAGANA PRAIZOVIĆ

    Pročitaj vest do kraja, pa onda komentariši. Novinari, radi većeg tiraža, tek na kraju teksta objave vladin demant, tj. da ovo NIJE TAČNO . . . Neko je ovo debelo platio u cilju predizborne kampanje, prljavo kao i do sada.

   • MILAN

    Dragana procitajte Vi celu vest... ukljucujuci i link gde je objavljen dokument Uredbe i Programa. Ali samo lagano bez sikiracije;)

  • Cola

   Ja sam migrant u svojoj zemlji dugi niz godina samo nemam gde da odem. Zanima me da li ce morati prvo da se prijave u biracki spisak pa da ostvare takvo pravo? Srbija je majka ciju sam zaztavu svako jutro pozdravljao, treba dati svima osim Srbima. Neka grli tudju decu a svoju neka ponizava. E moj care Lazo zasto glavu dade? Sto nr pusti da nas Turci zbrisu da nam se ni traga ne zna? A ne da ti se ovako kosti potresaju i tebi i Nemanjicima i svima sto nasu zemlju od tudjina branise a sad se tudjinima poklanja.

   • Elena Jankovic

    Bravo bravo bravo. Nisam srpkinja ali postuje Srbiju. Udata sam za srbina 16 god rodila 2 deteta i ni danas nisu mi dali drzavljansto nemam pravo tako mi svi kazu a moji muž je ratovao 3 god za državu. Čak ni deci dodatak nismo dobili što sam ja stranac i kolku još ponizava je za moje dece. Svaka ti čast nek ti Bog da puno zdravlje

  • Zoran

   Emigranti I jos business a vlada donela odluku za pomoc busnismenima Luda I korumpirana vlast a sto se covek Ubio juce nije primio 15 plata a ona mozda jedva 200 eura to nema veze

  • Snežana

   A mi smo gradjani drugog reda

  • maro

   Brat mi konkurisao za zivot na selo. Receno mu je da ne ispunjava uslove...uzeo pasos, od tada je u Becu. Hvala premijeru! Ajde migranti, samo napred. Vi cete verovatno ispuniti, pa se i vi zahvalite premijeru.

  • Stefan

   Tako je bravo drzavo,mladi i talentovani odlaze u Slovacku da rade za 500e,a vi dajete cigansturama... Bravo,nemam reci! .!.

  • Vera

   Da li je poznato koliko su pristali da ih " integrišu "? Niko nije uzeo u obzir Šerijat i koliko će ih biti za 20 godina. Mi smo to već preživeli ali se nismo opametili , potisnuo nas je šiptarski natalitet .

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE