Vlada očekuje REKORDAN izvoz IT sektora

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Vlada očekuje REKORDAN izvoz IT sektora

  Očekuje se da će konačni rezultati za 2019. godinu pokazati izvoz sektora informacionih tehnologija od preko 1,4 milijarde evra, saopštila je Vlada Srbije.

  Predsednica Vlade Ana Brnabić predsedavala je šestoj sednici Saveta za informaciono preduzetništvo i inovacione tehnologije, na kojoj je predstavljen izveštaj realizovanih aktivnosti u prošloj i planovi za ovu godinu, saopšteno je iz Vlade.

  Na sednici je istaknuto da je izvoz u informaciono komunikaciono tehnološkom sektoru prošle godine bio oko dva puta veći nego u 2016, kada je Savet osnovan, i da se očekuje da će konačni rezultati pokazati da je bio veći od 1,4 milijarde evra.

  Zaključeno je da je suficit u 2019. godini u razmeni IKT usluga veći nego u razmeni bilo koje druge robe ili usluge i da doprinosi rastu BDP oko 0,6 odsto, što predstavlja 15 odsto ukupnog rasta.

  Kao najvažnije projektne oblasti za ovu godinu navedene su izgradnja i osnaživanja inovacione infrastrukture, ulaganja u razvoj ljudskog kapitala i stvaranja uslova za konkurentno okruženje inovacionih i tehnoloških kompanija.

  Među ciljevima za tekuću godinu navedena je implementacija informatike od prvog razreda osnovne škole kroz predmet “Digitalni svet”, koji uključuje oblasti digitalno društvo, bezbedno korišćenje digitalnih uređaja i algoritamski način razmišljanja.

  Predviđen je i set mera podrške nastavnicima informatike, od kojih su najvažnije stipendiranje budućnih nastavnika tokom školovanja i uključivanje predavača iz privrede u izvođenju nastave.

  Planirano je i kreiranje novog master studijskog programa od nacionalnog značaja iz oblasti informacionih tehnologija, programiranja, analize podataka, organizacije i umetnosti.

  Brnabić je navela da je prevashodan zadatak za ovu godinu razvoj širokopojasnog interneta, koji će obuhvatiti oko 600 naselja sa 90.000 domaćinstava.

  Izvor: N1, FoNet

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE