Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

Vlada Srbije OTPISALA „Srbijagasu“ DUG od 1,2 mlrd. EUR

Vlada Srbije otpisala je celokupan dug javnog preduzeća Srbijagas prema državi u ukupnom iznosu od 1,2 milijarde evra, proizilazi iz Zaključka Vlade Srbije, koji je na upit dostavljen Radiju Slobodna Evropa (RSE).

Kako piše RSE, dug Srbijagasa, preduzeća koje je u stopostotnom vlasništvu Srbije, prema državi gomilao se godinama, a skoro 80 odsto tog duga (933,8 miliona evra) nastalo je tako što su se aktivirale bankarske garancije, koje je država Srbija dala za dugoročne kredite koje je kod komercijalnih banaka uzimao Srbijagas, vidi se u Zaključku Vlade od 26. marta 2019.

U tekstu Zaključka stoji da je Vlada odlučila da potraživanje prema Srbijagasu u ukupnom iznosu od više od 141 milijarde dinara (1,2 milijarde evra) “konvertuje u trajni ulog Republike Srbije u javno preduzeće Srbijagas, odnosno da kao osnivač Republika Srbija za iznos konvertovanog potraživanja poveća kapital javnog preduzeća”.

Reč je praktično o “otpisivanju duga” javnom preduzeću Srbijagas, objašnjava za RSE član Fiskalnog saveta Srbije Vladimir Vučković, uz napomenu da u ekonomskom smislu to nije dodatni trošak za budžet, odnosno za građane Srbije.

„Taj novac je već potrošen. Država je već platila obaveze Srbijagasa u ovom iznosu od 1,2 milijarde evra i to se do sada vodilo kao dug Srbijagasa prema državi, kao da će jednog dana Srbijagas tu državnu pomoć da vrati. To nije bilo realno, nije bilo ni planirano, samo je računovodstveno beleženo tako, a sve vreme se zapravo znalo da je to potrošen novac i da Srbijagas to nikada neće moći da plati“, kaže Vučković.

Prema rečima Vučkovića, građani Srbije godinama unazad su plaćali gubitke Srbijagasa koji su se merili u stotinama miliona evra, dok se Srbijagas suočavao sa velikim problemima u poslovanju i gomilao dugove.

Fiskalni savet je u više navrata upozoravao na uzroke upitnog poslovanja Srbijagasa. Ključna su bila dva faktora – nerealna cena po kojoj je Srbijagas prodavao gas i to što mnoga javna preduzeća i državne firme nisu plaćale Srbijagasu isporučeni gas, piše RSE.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Foto: Pixabay

What's your reaction?

Komentari

 • Mučenik

  Toliko je jak vladin BDP da može da pokrije 2,75 milijarde dinara našeg (Dinkićevog i Vučićevog) mezimčeta FIAT-a kako bi poslovao pozitivno za 1,5 milijarde dinara, da pokrije gubitaka Srbije gasa sa 1,2 milijarde evra i plate Bajatovića od 30.000 evra mesečno, da pokrije gubitaka RTB Bor od milijardu evra, koje je čelnik Sosa jedva uspeo sa mukom da ostvari, promašena rešenja u Grdeličkoj klisuri od 500 miliona evra, krađe struje nekoliko milijarde evra i td. Na kraju i penzioneri dobili povećanje penzija u vreme vladanja ženskog nakurnjaka Brnapićke od basnoslovnih 12,5%, kako on(a) tvrdi, a nije tačno, već je nula, osim za ispod prosečnih, plate su svakog božijeg dana povećavane za 10%, a rast budžeta je među najvećima u Evropi(?), privreda je u najrastućim u Evropi. Sve ove ocene koje su dali najodgovornih u Srbiji su obrnute, najgori u Evropi i svetu. Sve je lepo rečeno kroz medije, a ko veruje, sendvičari, klimoglavci, neznalice i tuđi idioti.

 • sara

  A s kojim to pravom država "otpisuje" dug (i to MILIJARDU EVRA, ej!) dok lupa milionske kazne domaćim firmama kada zakasne sa uplatom pdv-a? Inače taj pdv ne mogu da naplate jer država nije sposobna da obaveže banke, Poresku ili Apr da rade ono što je nekada radio SDK. Zašto se Srbijagas ne privatizuje ako je toliki GUBITAŠ? Zašto Bajatović prima milione na ime plate iako pravi gubitke?! Ko je LUD?

 • Aleksandar Milanović

  Tuzno i bedno. Sve to ne bi bilo strasno (kao što jeste) da katastrofalno vođen Srbijagas ne najavljuje donatorsku izgradnju stadiona u Novom Sadu. Najveći gubitaš Srbije umesto da se pokrije "ušima" i uvede prinudnu upravu najavljuje donatorsku izgradnju velelepnog fudbalskog stadiona , sponzoriše razne klubove i projekte i bez stida i srama nastavlja da funkcioniše na dalje kao da se ništa negativno ne dešava kod njih. Oni da sponzorišu?!! Oni da doniraju?!! Dokle samo -dotle do god siromašni građani plaćaju katastrofalne greške bahatih javnih direktora i kompleksaša koji decenijama pustoše Srbiju. Da je u pitanju trudnica, siromašni penzioner ili preduzetnička radnja sa juga već bi izvršitelji skidali kožu uz horsku pratnju ljudi iz vlade da dugovi moraju da se plate. Moraju privatni-ovi javni (državni, NASI) ne moraju da plaćaju oni koji ih prave već svi mi koji im decenijama unazad nažalost to dozvoljavamo. Neka im (NAM) je Bog u pomoć.

 • Aleksandar

  Žalosno je šta se radi u državi. Definitivno je da su svi političari isti ili bar većina. Dok se ne zavede red u politici u smislu da se radi pošteno, transparentno, da se svojim primerima političari nametnu narodu a ne lažima i skečevima kao Vučić "Pinokio i 7 patuljaka"", neće nikome u državi biti bolje pa ni njima. Predviđam (ali ne želim da se to desi) da će početi srpski odstrel političke koza nostre jer je očigledno da ovaj reality šou sa srpskim narodom mora da se završi konačnim izbacivanjem SVIH koji su se o isti taj narod ogrešili. Trebalo je da narodu otpišu 10 godina poreza, poljoprivrednicima 20 godina a onda da otpisuju strancima i domaćim gubitašima. Sve te velike državne firme su osnovi izvor prljavih stranačkih para i to 30 godina unazad. Treba nam 10 "Crnih ruka" da se očistimo od ovog zla na vlasti.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE