Vlasnik beogradske turističke agencije VRATIO državi MINIMALCE - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Vlasnik beogradske turističke agencije VRATIO državi MINIMALCE

  Vlasnik turističke agencije iz Beograda “Odeon vorld travel” (Odeon World Travel) Mirko Bauk vratio je državi dva miliona dinara pomoći zbog pandemije za minimalne zarade za 33 radnika jer je četvoro radnika dalo otkaz što je smanjilo broj zaposlenih za više od deset odsto i zbog čega mu je pretila kazna.

  “Uslov za pomoć države u tri minimalne zarade od po 30.000 dinara je da se ne sme smanjiti broj zaposlenih više od deset odsto tri meseca po isplati pa smo imali pravo da smanjimo broj zaposlenih za troje, a otkaz je dalo četvoro, čime smo probili dozvoljenu kvotu”, rekao je Bauk za Betu.

  Dodao je da su radnici dali otkaz posle dva primljena minimalca “jer su mladi ljudi, podstanari i ta plata je nedovoljna za pokrivanje svakodnevnih troškova”, a kako posla nema nisu mogli da isplate i dodatak na tu sumu.

  Uredba o fiskalnim pogodnostima i direktnim davanjima privatnom sektoru i novčanoj pomoći građanima u cilju ublažavanja ekonomskih posledica nastalih usled posledica bolesti COVID-19 predviđa da firma koja dobije pomoć u minimalcima ne sme da otpusti tri meseca više od deset odsto radnika, u suprotnom mora da vrati dobijeni novac u roku od pet dana.

  Ako se novac ne vrati u roku poslodavac rizikuje da plati prekršajnu kaznu u iznosu od 20 do 50 odsto odloženih poreskih prihoda, a ne manju od 250.000 dinara za pravno lice i 50.000 dinara za preduzetnika.

  Država je nedavno donela odluku da ponovo pomogne svim malim i srednjim firmama sa 60 odsto minimalne zarade za dva meseca uz isti uslov da se dva meseca ne sme otpustiti više od deset odsto radnika, odnosno sa prvim paketom, do kraja godine. otpustiti više

  Kada je već probijena kvota odlučio sam da otpustim još devet radnika i vratio sam dobijen novac na isti račun preko koga je prosleđen i ne znam da li je obračunata kamata, ali treći minimalac nije uplaćen”, rekao je Bauk.

  Tokom avgusta, kako je rekao, posao je malo krenuo jer su se otvorile dve destinacije, Turska i Egipat, pa je planirao da uzme pomoć iz drugog COVID paketa za dva meseca u iznosu od 60 odsto minimalne zarade, ali je saznao da ne može, jer ko uzme prvi paket po automatizmu dobija drugi, a ko vrati prvi ne dobije ni drugi.

  Bauk je rekao da nije konkurisao za kredit za likvidnost kod Fonda za razvoj jer smatra da se kredit uzima za investicije, a ne za plate kada je posao na “rubu propasti”.

  “Ako se pandemija produži, pitanje je ko će preživeti”, rekao je Bauk.

  Pomoć turizmu kao najugroženijem sektoru bila bi, kako je ocenio da se firme pomognu bar minimalnim platama za šest meseci i oslobađanjem poreza i doprinosa na te plate.

  On je rekao da je pomoć države u minimalnim zaradama za radnike “diskutabilna” jer će firma od dobijenih 30.000 po radniku vratiti državi 20.000 na ime poreza i doprinosa.

  “Za pomoć od preostalih 10.000 besmisleno je držati radnike koji nemaju posla”, rekao je Bauk.

  Istakao je da je država trebalo da pomogne one sektore koji su imali štetu od pandemije, a ne sve podjednako pa i farmaceute i trgovce koji nisu u velikom problemu.

  Ocenio je da država nije dovoljno svesna koliko će propadanje jednog sektora da povuče i druge pa kad ne rade turističke agencije nema posla ni za prevoznike među kojima je i avio-kompanija Er Srbija, vodiče, rentakar službu, vozače i druge u povezanim delatnostima.

  Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.

  Izvor: Beta

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Komentari

  • Poreski obveznik

   E to je sada pravi primer šta se dešava kada se mere ne promisle kako treba. Smanjenje broja zaposlenih se odnosi na to da se računa kada zaposleni daju otkaz, ako neko umre io sl..na šta poslodavac ne može da utiče. I eto, sada pošto je 3 zaposlena dalo otkaz, poslodavac je otpustio dodatnih 9 koji su sada na budžetu - naknada za slučaj nezaposlenosti. NE VALJA! Država je trebala da se ODREKNE poreza i doprinosa na neko vreme jer tako ne bi pale ni plate najverovatnije...ali je populistički da se priča kako država daje plate što nije tačno. Država je samo dala jedan deo neto plata, svi porezi i doprinosi (67%) su i dalje na poslodavcima. Ono što je država trebala da uradi je da se malo ODREKNE, ne treba ništa da da...samo manje da otima odnosno uzima od privrede. I da, treba smanjiti izdavanja u javnom sektoru. Primer - SNS direktor ljudskih resursa u Telekomu ima platu od preko 400.000 RSD. Logično? Ne. Trebalo bio u javnom preduzeću da prima najviše prosek koji je iz realnog sektora. Pa neka ako je profesionalac nađe bolju platu u privatnom sektoru umesto uhlebljenja preko SNS u JP da ga građani izdržavaju. Dosta bre više!

  • Sanja

   Ja se slazem sa ovim gospodinom ,drzava je trebala da pomogne najugrozenije a ne sve.Trgovine apoteke fabrike su radile i to odlicno

  • goran

   ako ste ucili marksizam tamo lepo pise da je drzava sila za ugnjetavanje natod,a mora i da znate da se u zivotu nista ne dobija besplatno,za svaku dobit mora da se ulozi znanje i rad

  • Milica

   Bravo kolega Mirko , za sve si u pravu!!! "Ubijaju" turizam već godinama na razne načine, pa sad i Covid 19. Mizerija od "pomoći".

  • Lila

   Strasno ! Kako privatnici izrabljuju mlade ljude,nije ni cudo sto svi mladi odose iz Srbije ! Vlasnika turisticke agencije treba da je sramota ! Umesto da pomogne mladima,oni su bili primorani da daju sami otkaz. Pa nije drzava kriva sto vlada korona ! Svi privatnici okrivljuju drzavu,svasta !!!

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE