Vodeći ekonomisti predviđaju BRZ oporavak Nemačke - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Vodeći ekonomisti predviđaju BRZ oporavak Nemačke

  Vodeći nemački ekonomisti procenili su da će najveća evropska ekonomija zabeležiti oštar pad u prvoj polovini godine, ali da bi relativno brzo trebalo da usledi skok i oporavak od poremećaja izazvanih pandemijom koronavirusa.

  Nemački Savet ekonomskih stručnjaka predviđa pad nemačke ekonomije od 2,8 odsto u 2020. godini, ali i skok od 3,7 odsto sledeće godine, iako se u objavljenom izveštaju konstatuje visok stepen neizvesnosti u vezi s dužinom restriktivnih mera zbog pandemije.

  Član Saveta Folker Viland, sa frankfurtskog Gete univerziteta, rekao je da će pad biti “dublji, ali ne i duži” od recesije koja je usledila posle Svetske ekonomske krize pre više od 10 godina, uz oštar pad u prvih šest meseci koji će biti praćen oporavkom.

  “Ovo nije kao rat u kojem se uništava kapitalna imovina, što znači da bi mnoge kompanije brzo mogle da nastave aktivnosti”, rekao je Viland.

  U izveštaju su navedeni i alternativni, više pesimistični mogućnosti, a jedan od tih scenarija predviđa pad nemačke ekonomije od 5,4 odsto u ovoj godini.

  Drugi scenario koji polazi od pretpostavke da će restriktivne mere ostati na snazi i posle leta, predviđa sporiji oporavak, s padom od 4,5 odsto ove godine, i rastom od svega 1,0 odsto 2021.

  Izveštaj Saveta u suprotnosti je s više pesimističnom procenom minhenskog Ifo instituta, koji predviđa da će pad proizvodnje ove godine biti između 7,2 i 11,2 odsto.

  Nemačka ekonomija je 2009. imala pad od 5,7 odsto kao posledicu Svetske ekonomske krize i Velike recesije, ali je imala naredne godine zabeležila skok.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE