Vraćanje ropstva na mala vrata - BIZlife

Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

  Vraćanje ropstva na mala vrata

  Piše: Milenko Vasović

  Konačno nam je spremljen zakon koji odgovara realnosti. Trenutno je to u formi Vladinog Predloga o agencijskom zapošljavanju a njime se definiše i legalizuje, ako bude usvojen, moderno robovlasništvo u državi Srbiji. Zaposlenima na ovaj način jedino preostaje da zaborave na svoja prava onog trenutka kada prođu kroz kapiju poslodavca.

  Najbezobraznijom odredbom zakona koja je ikada sročena u Srbiji predviđa se da poslodavac ne mora da ima nijednog zaposlenog već da sve radnike može da iznajmi preko agencija za zapošljavanje. Da ih uzme na lizing kao što se uzima mašina.

  Problemi u najavi, jer pravno se priprema teren za prevaru. Cvetaće firme za jedan posao, za jedan dan. A gde drugo nego u jednoj od najsiromašnijih zemalja Evrope. Narod koji živi u nemaštini prihvatiće svaku vrstu zaposlenja pa i ovu. Čim nastanu problemi poslodavci i agencije će da sluđuju raju prebacivanjem krivice na onog drugog.

  Tako će agencije biti neka vrsta sabirnog centra za sve one koji nemaju drugu mogućnost da dođu do posla. I sigurno je da će  radnici imati manje plate jer između njih i poslodavca postoji posrednik. A posrednik neće raditi za lepe oči nego za lepe pare koje će ovako ili onako uzimati iz džepova najamnika.

  Neće više biti ni sindikata, ni štrajka. Jer ako vas poslodavac mobinguje, gura u pelene, zakida, tera na neplaćeni prekovremeni rad, vi možete da štrajkujete – ali u agenciji koja vas je zaposlila.  Ne kod tog poslodavca. On će dok vi štrajkujete uzeti “robove” od druge agencije. Znači i sindikat i štrajk postaju besmisleni.

  Evo vam još bezobrazluka umotanog u zakonski predlog. Na papiru je predviđeno da iznajmljeni radnik mora imati iste uslove rada kao i onaj koji je direktno zaposlen kod poslodavca. Ali poslodavac može da iznajmi kompletno (100 odsto) ljudstvo, što će reći da položaj “roba” nema sa čim da se upoređuje.

  Zamislite građevinca koji radi na lizing. Koja će agencija da ga drži na plati u decembru, januaru… na mrazevima. Znači otkaz, pa dođi u aprilu. Nesigurnost je osnovna poruka ovog zakonskog predloga. Iznajmljeni radnik danas jeste zaposlen, sutra već nije. Ko će takvom, na primer, da da kredit za stan, kako će taj nesrećnik(ca) da planira porodicu. A čemu tek da se nada njegovo potomstvo. Nadničari rađaju nadničare, tako se nekad na selu govorilo.

  A kako je u Evropi? Pa recimo u Nemačkoj je angažovanje radnika preko agencija dva, tri odsto, a na proseku Evrope još manje. Šta je ovde zanimljivo, sindikati u Srbiji su od Vlade tražili da procenat angažovanih preko agencije u jednoj firmi može biti najviše 10 odsto. I takav njihov široki zahtev je ignorisan. Zbog čega, po čijem predlog, u čijem interesu.

  Mali je ovo prostor da analiziramo šta će biti kada preko agencija bude angažovano nekoliko stotina hiljada obespravljenih ljudi. Zatim, koliko će državni fondovi imati smanjene prilive, koliko će obespravljenih pobeći iz Srbije i sl.

  Ovo naopako rešenje nema logično objašnjenje sem da su resorni ministar i premijerka bili odsutni kada je Vlada usvojila robovlasnički predlog. Sindikati znaju šta im je činiti.

   

  Izvor: BIZLife

  What's your reaction?

  Komentari

  • Pera

   Ovde se može reći samo jedno, SRAMOTNO. U kakvoj to državi živimo, kakva je ovo Vlada, čije interese zastupaju Ministarstva i Narodni poslanici ? Gradjana, radnih ljudi, ? Zasigurno NE.. U šta se pretvara Srbija, kada je napuštaju i mladi i stari, u potrazi za boljim životim, kada se forsiraju Agencije kao posrednici i moderni robovlasnici nesretnika koji drugu mogućnost zapošljavanja nemaju ? Još jedan jak razlog za odlazak iz ove države, koja će uskoro biti država starih i država nesretnika. Aman, ima li neko pametan i odgovoran u ovoj državnoj administraciji ?

  • BATA

   Glavni saradnici na ovome su SINDIKATI-svi koliko ih ima.Odavno ih je trebalo napustiti .Cutali su kod donosenja sramnog zakona o radu,nijedan pravi strajk,protest.Vazna je i njima fotelja i slikanje.I sa postojecim zakonom smo robovi i narod bez perspektive a kamo sa ovim agencijama.Izumrecemo brze nego sto mislimo.To je cilj ovih skupstinskih delegata i njihovim vodjom.Strasno je sto i tzv intelektualci cute umesto da stanu na celu kolone i predvode proteste.Zar oni stvarno ocekuju da ce njihova deca docekati penziju ili cemo dobiti socijalnu revoluciju i borbu za radnicka prava.Pecine ce nam biti dom i stvarno ce nam korenje biti hrana.Ako se ne promeni vrlo brzo,za 30 godina smo tu.

  • Pelagija

   Izadjimo na ulice, pobunimo se protiv Zakona o robovanju.

  • Abi

   Pametnih ima,odgovornih nema,najgora moguća kombinacija.

  • Zoran Dupljanin

   Taj zakon se već primenjuje pošto sam radio za aenciju Telys kao perac preko agencije Sekvester i kada sam doživio tešku povredu na radu saznao sam da nisam osiguran od povreda . Naravno nisu mi produžili ugovor o radu !

  • Zlatko Preskakulev

   Okvir kapitalizma je fleksibilan i trazi sebi put do profita!!! Ostalo je vidjeno u prethodnih 30 godina sa "tumacima i pzonavaocima:,Prvo<socijalizma i samopupravljanja, Drugo L sa izvrsnim poznavaiocima kapitalizma i preduzetnistva, i to sve "za ne manje od 30 godina??? MNOGO PROMASEN STAV O TEMI:"ROPSTVA??? : A ONO JE PRISUTNO OD UVEK?? A SADA "INVERZNOM TEHNIKOM UBEDJIVANJA I NOVOG POGLEDA NA SVET: SE NUDI, ETO "ALARMANTNO STANJE KAO UPOZORENJE ZA NEODRZIV POLOZAJ RADNIKA KOJI CE SE "IZNAJMLJIVATI" A SVI ZABORAVLJAJU DA JE PRED RADNICIMA ONE ZEMLJE,DA,,PRED NJIMA JE NAJBRUTALNIJE SRUCENO: I NEEKONOSMKA I FINGIRANA :PRIATIZACIJA, NOVI BANKARSKI SISTEM , MEDIJSKA POVRSNOST PO UZORU NA ZAPADNI MODEL, ODNOSA U PORODICI KOJA NE FUNKCIONISE, ,STA JOS TREBA DA SE DESI PA DA I NEMA KO DA CITA I PISE??? PODSECAM IZ POTREBE DA UKAZEM NA ZAKASNELU ,A MOZDA ISKRENU REAKCIJU OVAKVIM TEKSTOVIMAA,A UVAZAVAM IZNESENI STAV AUTORA! DA, TO JE SUDBINA OVOG NARODA I GENERACIJA KOJI JOS NE MOGU DA SE OPRAVE OD RASPADA ZEMLJE "Jugoslavije" KOJA JE POSTOJALA??? Dovoljno je za objasnjenje - " DA STAV NIJE ARGUMENT"??? Sracan pozdrav!

  • Goci

   Track "Riblja Corba Ti me mnogo zezas i okolo svrljas, Bogami me ne znas pa ce da nadrljas. Kupio sam pistolj od svercera, na crno, na tebe cu rado da potrosim zrno. Stvarno nemoj da ides mojom ulicom, nemoj da ides mojom ulicom. ne, nemoj, stvarno nemoj, ni u ludilu nemoj mojom ulicom! Mozes da me tuzis za ozbiljnu pretnju, ali ipak pazi kad podjes u setnju.

  • Neške

   Nije ni robovlasništvo. Rob je imao hranu i smeštaj,a danas sa platom ne možeš kupiti ni hranu ni obezbedi smeštaj. Neki niži nivo robovlasništva.

  • Pit bull

   Ovo već postoji i trenutno se primenjuje kroz formu UDRUŽENJE GRAĐANA. Kompanije osnivaju udruženja građana i kroz online registraciju na sajtu ili app pojedinac, kupac, klijent postaje deo prevare. Ostvaruje uslugu kupuje proizvod bez da se negde ostavlja trag o biznisu. Zaposleni rade na procenat ili preko posrednika i za to dobijaju novcana sredstva koja nisu prosla preko poslovnog računa već se sredstva vrte u okvirima osnovanog udruženja.

  • Malena

   Izvinite, ne radi samo jedan anesteziolog, gde su ostali?

  • NIKOLAKRAJNALONDON

   Narod nije vise zelio zivjeti u socijalizmu i vise nema sta da se buni. Od pada socijalizma odnosno od 99. godine zivim vani i ovakvu praksu zaposljavanja sam zatekao u zemlji u koju sm dosao.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE