Vremenska zona garantuje Londonu poziciju vodećeg trgovca valutama

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Vremenska zona garantuje Londonu poziciju vodećeg trgovca valutama

  Velika Britanija uvećala je prednost nad Sedinjenim Američkim Državama, potvrdivši poziciju vodećeg centra za trgovanje valutama dve godine nakon odluke o Bregzitu, pokazuje analiza Rojtersa.

  Tržišta valuta spadaju među najveća i najbolje umrežena tržišta na svetu, uz dnevnu vrednost transakcija koja se meri u hiljadama milijardi dolara, a London dominira globalnim tržištem valuta već gotovo pola veka.

  Rojtersova analiza, bazirana na podacima centralnih banaka pet vodećih trgovinskih centara, pokazala je da je prosečni dnevni obim trgovanja valutama u Britaniji u aprilu dostigao rekordnih 2.700 milijardi dolara, što je čak 23 posto više u odnosu na isti mesec pre dve godine.

  Stopa rasta dvostruko je veća od one u drugoplasiranim Sjedinjenim Državama SAD, gde je iznosila 11 posto, uz prosečnu dnevnu vrednost obima trgovanja od 994 milijarde dolara.

  To znači da se oko dve petine globalnih kupoprodaja valuta obavlja u Velikoj Britaniji, najvećim delom u Londonu. Prosečna dnevna vrednost transakcija u Britaniji ujedno je otprilike identična vrednosti britanskog BDP, napominje Rojters.

  Bankari i trgovci tumače ukupan rast trgovine valutama globalnom političkom neizvesnošću, uključujući i Bregzit. Među razlozima izdvajaju i predsednički mandat Donalda Trampa u SAD i pretnju trgovinskih ratova.

  Vremenska zona između SAD i Azije garantuje Londonu dobru poziciju u razdoblju globalnih previranja, objašnjavaju.

  “Dobra geografska pozicija pomaže (Londonu) jer se većina važnih vesti za tržišta – bilo da je reč o SAD ili o Evropi – dešava u radno vreme tržišta u Londonu”, tumači Nil Džons iz japanske Mizuho Banke, sa sedištem u Londonu.

  “Neizvesnost u pogledu Bregzita možda je značajna, ali zasenjuje je vremenska zona u kojoj se London nalazi, kao i jezik i prednosti povezane s najvećim tržištem”, dodaje Džons.

  Treće mesto na listi vodećih svetskih centara pripalo je Singapuru, na četvrtom je Hongkong i na petom Japan.

  Izvor: SEEbiz

  Foto: beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE