Vrhovni sud SAD presudom zaštitio LGBT radnike

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Vrhovni sud SAD presudom zaštitio LGBT radnike

  Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država presudio je da poslodavac koji otpusti zaposlenog jer se deklariše kao homoseksualac ili transrodna osoba, krši zakone o zaštiti građanskih prava.

  Za ovu odluku glasalo je šest članova, a tri su bila protiv, što znači da se federalni zakon koji propisuje zabranu diskriminacije na polnoj osnovi uključuje odnosi i na seksualnu orijentaciju.

  Ova presuda predstavlja veliku pobedu za LGBT pokret i saveznike, a posebnu težinu daje to što je doneta u vreme kada se u Vrhovni sud biraju konzervativnije sudije.

  Ali sudija Nil Gorsič, koji je izabran na predlog predsednika Donald Trampa, rekao je da postupanje prema radniku na tim osnovama nužno uzima u obzir i seksualnu orijentaciju.

  Akt o građanskim pravima iz 1964. zabranjuje poslodavcima da diskriminišu zaposlene na polnoj, rasnoj, rodnoj, nacionalnoj i verskoj osnovi.

  Džon Robert, još jedan sudija koji je izabran na predlog republikanaca, takođe je glasao za ovu odluku. Za očekivati je da se i Gorsič i Roberts u narednim danima nađu na meti kritike “svojih” konzervativaca.

  Teško je i objasniti koliko je veliki značaj ove odluke. Vrhovni sud sada ima već dugu istoriju proširivanja prava gej osoba, ovo je pri put da se direktno pominje pravna zaštita transrodnih ljudi.

  Odluka dolazi samo nekoliko dana pošto je Trampova administracija saopštila da ukida zaštitu transrodnih osoba u zdravstvu.

  Prava transrodnih ljudi su postala pravo političko bojno bolje, a Vrhovni sud upravo je saopštio na čijoj je strani.

  Izvor: BBC, BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE