Vučić stigao u Moskvu "bez dinara duga za gas" - BIZlife

Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

Vučić stigao u Moskvu “bez dinara duga za gas”

Premijer Aleksandar Vučić otputovao je u posetu Moskvi gde će razgovarati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o, kako je najavo, pre svega ekonomskoj saradnji.

Poseta premijera Vučića predsedniku Rusije je velika privilegija i šansa za Srbiju da ta saradnja u različitim oblastima napreduje, izjavio je ministar energetike Aleksandar Antić. Kada je energetika u pitanju, ona je uvek jedno od najznačajnijih mesta naše ukupne saradnje, kaže on.

“U ovom trenutku ne postoje bilo kakvi problemi u toj saradnji čini mi se da prvi put Srbija ne duguje za gas niti jedan dinar. Srbijagas redovno izmiruje sve svoje tekuće obaveze prema Gaspropmu i sa druge strane uspeli smo da platimo sve one istorijske dugove još iz perioda 2000. godine”, rekao je Antić.

Ministar je dodao i da Srbija i Rusija, kada je energetika u pitanju, imaju korektnu saradnju “bez repova”.

Premijer se u ponedeljak sastaje sa ruskim predsednikom, a ekonomska saradnja će, prema rečima Vučića, biti jedna od glavnih tema razgovora “u četiri oka” sa Putinom.

Vučić je rekao da će, pored ekonomije, biti reči i o saradnji u namenskoj industriji, vojnotehničkoj saradnji, kulturi i turizmu. U fokusu razgovora biće i saradnja Srbije i Evroazijske unije.

U razgovoru sa predsednikom Putinom Vučić će predložiti da do leta, najkasnije jeseni, Srbija bude domaćin Samita Srbija – Evroazijska unija, uz učešće privrednika svih pet zemalja članica.

Trenutno, 91 odsto od ukupne robne razmene Srbije sa Evroazijskom unijom odvija se sa Rusijom. Cilj je dalja liberalizacija jedinstvenog sporazuma o slobodnoj trgovini sa unijom, odnosno potpisivanje sporazuma kojim bi to pitanje bilo formalizovano.

Cilj Srbije je da pre svega očuva stepen liberalizacije koji ima sa Rusijom, Belorusijom i Kazahstanom, kao i da proširi spisak roba za izvoz, uključujući Fijat automobile, te dodatno ojača odnose sa Jermenijom i Kirgistanom.

Takođe je bitno da se liberalizuje izvoz mesa, živine, te da se osiguraju bolji uslovi za plasman sireva, šećera i cigareta. Vojna saradnja će, takođe, biti tema razgovora Vučića i Putina.

Izvor: N1, RTS, Agencije

Foto: Beta

What's your reaction?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE