WWF: Do 2020. nestaje dve trećine živog sveta?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  WWF: Do 2020. nestaje dve trećine živog sveta?

  Postoji opasnost da se životinjski i biljni svet do 2020. godine smanji za dve trećine, navodi se u “Izveštaju o živoj planeti 2016” Svetske fondacije za prirodu.

  Brojnost različitih biljnih i životinjskih vrsta bi do kraja ove decenije mogla da se smanji za čitavih 67 odsto u odnosu na njihovu brojnost od pre pola veka, ističe se u objavljenom Izveštaju o živoj planeti 2016 Svetske fondacije za prirodu (World Wildlife Fund – WWF).

  Smanjenje brojnosti vrsta je prvenstveno posledica ljudskih aktivnosti na Zemlji. WWF poziva na neophodne promene globalnih sistema za proizvodnju hrane i energije u svrhu opstanka vrsta i ekosistema širom sveta.

  Prema izveštaju, populacije riba, ptica, sisara, vodozemaca i gmizavaca manje su za 58 odsto u odnosu na 1970. godinu. Ovakav globalni trend sugeriše da degradiramo prirodne ekosisteme na nivou koji do sada nije zabeležen u ljudskoj istoriji.

  Marko Lambertini, generalni direktor Fondacije, kaže da tokom naših života divlje vrste nestaju do sada neviđenom brzinom.

  “Nije reč samo o divnim vrstama koje svi volimo. Biološka raznovrsnost je temelj zdravih šuma, reka i okeana. Nestanu li vrste, ekosistemi neće moći da nam obezbede čistu vodu, vazduh, hranu i klimatske uslove koje nam sada pružaju.”

  Imamo sve mogućnosti da rešimo to pitanje i moramo početi odmah da ga rešavamo ako želimo da sačuvamo planetu radi našeg ličnog opstanka i boljitka, navodi Lambertini.

  zivot-glavna.jpgTrenutno, poljoprivredne površine zauzimaju oko trećine ukupne površine Zemlje i njihovo navodnjavanje čini skoro 70 odsto potrošnje vode.

  U Izveštaju o živoj planeti predlažu se i rešenja za promenu načina na koji proizvodimo i konzumiramo hranu kako bismo osigurali da se ceo svet hrani na održiv način.

  Izveštaj je usmeren i na temeljne promene globalnih energetskih i finansijskih sistema koje su neophodne kako bi se ispunile potrebe u pogledu održivosti budućih generacija.

  “Ljudi su deo bogatstva prirode i jedini imaju moć da je zaštite ili uništite. Mi, ljudi, nemamo izbora hoćemo li ili nećemo zaštititi prirodu, moramo to učiniti, naše zdravlje i naši životi zavise od nje”, rekla je direktorka WWF programa u Srbiji Duška Dimović.

  Izveštaj WWF pokazuje da moramo razmisliti o načinu na koji proizvodimo, konzumiramo, merimo uspeh i cenimo životnu sredinu.

  Kako bismo očuvali životnu sredinu uz privredni i društveni razvoj potrebna je hitna promena sistema koju će sprovesti pojedinci, privatni sektor i vlade, radi prelaska sa kratkoročnog i neperspektivnog na vizionarski pristup kojim se poštuju buduće generacije.

  Izveštaj o živoj planeti, koji WWF priprema svake dve godine, je sveobuhvatna studija o stanju svetske biološke raznovrsnosti i zdravlju planete.

  Izvor: RTS

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE