Za Ameriku STO je "potpuno neadekvatna" organizacija

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Za Ameriku STO je “potpuno neadekvatna” organizacija

  Sjedinjene Američke Države nazvale su Svetsku trgovinsku organizaciju (STO) “potpuno neadekvatnom”, nakon što je ona kritikovala administraciju predsednika Donalda Trampa za uvođenje carina Kini.

  STO je saopštila ranije da SAD krše globalna trgovinska pravila nametanjem carine na kinesku robu u vrednosti od više od 200 milijardi dolara u okviru Trampovog trgovinskog rata s Kinom.

  SAD su saopštile da su carine opravdane zato što Kina krade intelektualnu svojinu i prisiljava američke kompanije da tehnologiju za pristup internetu prebacuju na kineska tržišta.

  Međutim, tročlani panel STO je saopštio da se carinama krše trgovinska pravila jer se primenjuju samo na Kinu i iznad su maksimalnih stopa na koje je prethodno pristala američka vlada.

  Vašington onda nije na adekvatan način objasnio zašto su njegove mere opravdani izuzetak, zaključio je panel.

  Kako piše Gardijan, ta odluka je podstakla Trampa, koji je već povukao SAD iz Uneska i Svetske zdravstvene organizacije (SZO), da kaže u Vašingtonu da mora nešto da “preduzme u vezi sa STO jer puštaju Kinu da prođe nekažnjeno”.

  Trgovinski predstavnik SAD Robert Lajthajzer je izdao saopštenje u kojem je naveo: “Izveštaj panela potvrđuje ono što Trampova administracija govori već četiri godine – STO je potpuno neadekvatna da zaustavi štetne tehnološke prakse Kine. SAD se mora omogućiti da se brane od nefer trgovinskih praksi, a Trampova administracija neće dopustiti Kini da koristi STO da bi iskorišćavala američke radnike, kompanije, farmere i zemljoradnike.”

  Kineski ministar trgovine je rekao da Peking podržava multilateralni trgovinski sistem i poštuje pravila i odredbe STO, te se nada da će Vašington uraditi isto.

  Odluka neće mnogo neposredno uticati na carine SAD i samo je početak zakonskog procesa koji može da traje godinama i na kraju dovede do toga da STO odobri mere odmazde ako bude podržana. Kina već preduzima neke kontramere.

  SAD će najverovatnije uložiti žalbu na odluku STO. Slučaj bi na taj način zapao u “zakonski vakuum” jer je Vašington već blokirao imenovanje sudija u apelacionom telu STO, sprečavajući ga da uspostavi minimalan broj koji je potreban da bi se izvršilo saslušanje.

  Panel je preporučio da SAD svoje mere “usklade sa obavezama”, ali je i podstakao dve strane da rade na rešenju celokupnog spora.

  Tokom dvogodišnjeg trgovinskog rata s Pekingom Tramp je pretio carinama na gotovo celokupan kineski uvoz od više od 500 milijardi dolara pre nego što su dve zemlje u januaru potpisale trgovinski sporazum “faza 1”.

  Dodatne carine su još na snazi na kinesku robu u vrednosti od oko 370 milijardi evra, a kako pokazuju podaci carine, od jula 2018. je preko carina sakupljeno 62,16 milijardi dolara.

  Dok je kretao iz Bele kuće na izborni miting u Pensilvaniji u utorak, Tramp je poručio da je potrebno da bolje razmotri odluku STO, ali je dodao: “Nisam veliki fan STO, to je ono što trenutno mogu da vam kažem. Možda su nam učinili veliku uslugu.“

  Odluka bi mogla da podstakne Trampa da sprovede svoju odluku da SAD povuče iz STO-a ili bi mogla da podupre argumente SAD za reformu trgovinskog tela koje postoji 25 godina, rekla je Margaret Cekuta, bivši zvaničnik Kancelarije američkog trgovinskog predstavnika, koja je pomogla da se napiše glavni izveštaj o navodnim zloupotrebama Kine intelektualne svojine koji je prethodio Trampovim carinama.

  Izvor: Danas

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE