"Za dan čak 15.000 prijava za OLAKŠICE, procedure jednostavne"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  “Za dan čak 15.000 prijava za OLAKŠICE, procedure jednostavne”

  Ministar finansija Srbije Siniša Mali pozvao je privrednike da se prijave za korišćenje olakšica iz Programa ekonomskih mera za suzbijanje posledica po privredu od epidemije korona virusa, vrednog 5,1 milijardu evra.

  Pravni okvir za sprovođenje tog programa usvojen je u petak, 10. aprila, na sednici Vlade Srbije, a već u toku jučerašnjeg dana privrednici su počeli da se prijavljuju preko portala Poreske uprave, podsetio je Mali, navodi se u saopštenju Ministarstva.

  “Iako nismo računali da će privrednici i tokom vikenda početi da se prijavljuju, oni su to ipak činili, tako da za manje od 24 sata imamo 15.000 privrednika koji su otvorili namenski račun i na taj način se prijavili za mere. Putem samo dva klika, oni mogu da odlože poreske obaveze i omoguće uplatu novčanog iznosa u visini minimalne zarade za svoje radnike”, poručio je Mali vlasnicima preduzeća u Srbiji.

  Procedure za prijavu jednostavne

  Кako je objasnio, Uredba o fiskalnim pogodnostima i direktnim davanjima privrednim subjektima u privatnom sektoru predvidela je jednostavne procedure za prijavu.

  Potrebno je da vlasnici preduzeća u Srbiji u poreskoj prijavi koju i inače podnose do kraja svakog meseca, kao datum početka plaćanja poreza stave 4. januar 2021. godine.

  Ministar je podsetio je da je poreska prijava koju svako preduzeće mora da podnese Poreskoj upravi zapravo Obrazac PPP – PD, koji svaka firma podnosi pre isplate plata.

  U okviru ove poreske uprave, kako je dodao, postoji kvadrat “1.4. datum plaćanja” u koji treba da upišu 4.1.2021. godine i na taj način automatski postaju deo ovog programa.

  Privredni subjekti u privatnom sektoru, koji inače nemaju obavezu da podnose Obrazac PPP-PD, odnosno koji nemaju zaposlene, biće automatski prijavljeni na mere, bez pomenute procedure.

  Isplata minimalca

  Кada je reč o otvaranju namenskog računa na koji će biti isplaćena sredstva u iznosu od 30.000 dinara, privrednici koji imaju račune u više banaka, preko aplikacije na portalu Poreske uprave treba da potvrde preko koje poslovne banke žele da im se novčana pomoć isplati, odnosno da na taj način otvore namenski račun.

  Taj posao treba da urade do 25. aprila 2020. godine.

  Ukoliko imaju račun u samo jednoj banci, njima će se po nalogu Poreske uprave automatski otvoriti namenski račun u toj banci, što znači da ne moraju to sami da urade.

  Nakon što privrednici otvore namenski račun i podnesu poresku prijavu, nemaju daljih obaveza, jer sve ostalo za njih obavlja Poreska uprava i Ministarstvo finansija.

  „Sada se vidi korist od elektronskih servisa“

  Prema rečima ministra, namera države je bila da sve bude pojednostavljeno i da se iskoriste elektronski servisi Poreske uprave i napredak u njenoj digitalizaciji.

  “Sada se vidi sva korist koju smo imali od uspostavljanje elektronskih servisa Poreske uprave Srbije od kojih je najvažnija upravo aplikacija e-Porezi. Sve ostale procedure prepuštene su državi. Naša je namera bila da sve bude pojednostavljeno i efikasno kako se ne bi gubilo previše vremena na birokratiju, kao i da bi se stvorili uslovi da novac što pre stigne do svih zaposlenih”, objasnio je Mali i dodao da su očekivanja da uplata prve minimalne zarade može da se očekuje početkom maja.

  Ko sve može da koristi mere?

  Svi privredni subjekti u privatnom sektoru mogu da koriste mere propisane Programom, pod uslovom da počev od 15.03.2020. godine pa do dana stupanja na snagu Uredbe, nisu smanjivali broj zaposlenih za više od 10 procenata, ne računajući zaposlene koji su sa privrednim subjektom u privatnom sektoru zaključili ugovor o radu na određeno vreme pre 15. marta 2020. godine za period koji se završava u vremenu od 15. marta 2020. godine, pa do dana stupanja na snagu Uredbe.

  Privredni subjekat gubi pravo na korišćenje mera ukoliko u periodu od 15. marta 2020. godine pa do isteka tri meseca nakon poslednje isplate direktnog davanja, smanji broj zaposlenih za više od 10 odsto, ne računajući zaposlene koji su sa privrednim subjektom u privatnom sektoru zaključili ugovor o radu na određeno vreme pre 15. marta 2020. godine za period koji se završava u tom vremenskom okviru.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Komentari

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE