Za EU smo i dalje nepoželjni

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Za EU smo i dalje nepoželjni

  Restrikcije putovanja u Evropsku uniju za građane Srbije ostaju na snazi do kraja meseca, kada će se situacija ponovo razmatrati, rečeno je RTS u Savetu EU u Briselu.

  Zemlje članice odlučile su da ne menjaju listu trećih zemalja za koje ne važe ograničenja putovanja, što se odnosi i na Srbiju.
  Iako su epidemiološki pokazatelji u Srbiji bolji, a stopa infekcija znatno manja nego u prethodnom periodu, u radnim telima EU preovladala je ocena da situacija još uvek nije dovoljno stabilna da bi se u ovom trenutku promenio režim putovanja, navode izvori EU.

  Do povratka Srbije na pozitivnu listu moglo bi da dođe za dve nedelje, kada se ponovo bude ažurirala lista, pod uslovom da epidemioloska situacija u zemlji ostane povoljna.

  Lista zemalja kojima je omogućeno slobodno putovanje u EU ima snagu preporuke, što znači da svaka članica zadržava pravo da sama odluči kako će postupati sa zemljama koje su na pozitivnoj listi.

  Srbija je bila uključena na ovu listu 1. jula, ali je već dve nedelje kasnije sa nje skinuta, zbog novog porasta infekcija koronavirusa. Od tada su na snazi restrikcije putovanja, koje bi mogle biti ukinute najranije krajem septembra.

  Izvor: RTS

  Foto: Pexels

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE