Za infrastrukturu 200 milijardi dinara, a radnika sve manje

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Za infrastrukturu 200 milijardi dinara, a radnika sve manje

  Premijerka Ana Brnabić razgovarala je sa predstavnicima domaće građevinske industrije o unapređenju poslovanja i efikasnosti u toj oblasti, koja je jedna od ključnih privrednih delatnosti sa ogromnim uticajem na rast bruto domaćeg proizvoda.

  Premijerka je istakla da je izazov za vladu da taj rast bude održiv i da se nastavi i u 2019 i 2020. godini. Predloženi budžet za infrastrukturne investicije u 2019. godini je više od 200 milijardi dinara i najveći je do sada, što znači da građevinska industrija mora da ima snagu da nastavi da vuče dalji rast, poručila je Brnabić.

  Pored nastavka velikih projekata putne i železničke infrastrukture, Brnabić je izdvojila izgradnju stanova za pripadnike službi bezbednosti, proširenje i izgradnju naučno-tehnoloških parkova u Beogradu, Nišu i Novom Sadu i druge objekte naučno-inovacione infrastrukture.

  Ukazala je i na projekte završetka i izgradnje kliničih centara u Srbiji, domova zdravlja i opštih bolnica, u koje će ukupno biti uložena milijarda evra. U razgovoru je istaknuto da će predložene izmene i dopune Zakona o javnim nabavkama eliminisati pojavu damping cena i da će veći fokus biti na kvalitetu ponude umesto na ceni, što nije bio slučaj do sada.

  Kako je rečeno, cilj te mere je poboljšanje finansijske pozicije naših građevinskih firmi i kvaliteta izvedenih radova.

  Na sastanku je konstatovano da je nedostatak radne snage najizraženiji problem u građevinskoj industriji, a kao jedna od mera za njegovo prevazilaženje razmatrana je mogućnost prekvalifikacije i unapređenje kapaciteta za obuku. Istaknuto je i da će se razmatrati uvođenje olakšica za uvoz građevinske opreme koja se ne proizvodi u Srbiji.

  Izvor: Danas

  Foto: MGSI

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE