Za mesec dana benzin skočio šest dinara - BIZlife

Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

Za mesec dana benzin skočio šest dinara

U odnosu na cene po kojima je gorivo prodavano početkom aprila, benzin je poskupeo za šest dinara i 28 para, evrodizel za 91 paru i TNG autogas za 3,60 dinara, saopštilo je Udruženje naftnih kompanija Srbije.

Naime, u protekloj nedelji na benzinskim stanicama u Srbiji prosečna maloprodajna cena benzina je bila 153,39 dinara po litru, evrodizela 163,91 dinara po litru i TNG autogasa 78,93 dinara po litru.

Kako navode iz Udruženja, slične promene dogodile su se i na tržištima u okruženju i dodaju da nema većih promena u redosledu zemalja na listi cena iskazanih u evrima po litri.

I pored toga što je za proteklih mesec dana u Srbiji najviše poskupeo benzin (pet evrocenti po litru), njegova cena je i dalje na nivou regionalnog proseka, što znači da su se slične promene dogodile i u drugim zemljama, navodi Udruzenje.

U odnosu na Srbiju, prosečna maloprodajna cena benzina je veća na benzinskim stanicama u Sloveniji, Crnoj Gori, Albaniji, Hrvatskoj i Grčkoj.

Evrodizel, u prvom redu zbog visokih državnih dažbina na ovu vrstu goriva, i dalje je skuplji nego u svim zemljama sa kojima se Srbija graniči, a nešto su više cene samo u Grčkoj i Albaniji.

I kada je u pitanju cena TNG autogasa, Srbija se svrstava u sam vrh regionalne liste.

Cena sirove nafte je prethodna četiri meseca imala trend rasta, podseća Udruženje. Od 24. decembra do 24. aprila povećana je čak za 48 odsto i upravo ta promena je u najvećoj meri doprinela skoku cena goriva u svim zemljama.

Barel evropske referentne nafta BRENT je u navedenom periodu poskupeo od 50,47 na 74,57 dolara.

Izvor: Politika, Tanjug

Foto: Pixabay

What's your reaction?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE