"Za nas je nebo granica": HBIS ulaže 120 mil. EUR u smederevsku železaru

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  “Za nas je nebo granica”: HBIS ulaže 120 mil. EUR u smederevsku železaru

  Kineska kompanija HBIS grupa Srbija, u čijem je vlasništvu železara u Smederevu, danas je postavljanjem kamena temeljca počela izgradnju novog postrojenja aglomeracije, u koje će biti uloženo 80 miliona dolara.

  Nova investicija predstavlja najznačajniji projekat i ekološko postrojenje koje gotovo eliminiše štetne gasove, a povećava efikasnost i produktivnost rada čeličane.

  Planirane su dodatne investicije u zaštitu životne sredine i podizanje energetske efikasnosti železare u vrednosti 40 miliona dolara.

  Polaganju kamena temeljca ekološkog postrojenja prisustvovao je predsednik Srbije Alekandar Vučić koji je rekao da je smederevska železara opstala zahvaljujući kineskoj kompaniji i zalaganju kineskog rukovodstva.

  “Železara je od fabrike koja je donosila gubitke i probleme postala najveći izvoznik”, rekao je on i izrazio očekivanje da će vlasnik železare nastaviti da ulaže u fabriku i da će njen izvoz biti još veći. “Za nas je samo nebo granica ako budemo radili zajedno”.

  On je naveo da u poslednjih godinu dana u toj fabrici, koja ima više od 5.000 radnika, zaposleno 269 ljudi i da je 501 radnik koji je bio zaposlen na određeno vreme dobio ugovor o radu na neodređeno vreme.

  “Ništa od toga ne bi bilo da nije bilo odlučnosti radnika železare i posvećenosti kineskog rukovodstva na čelu sa predsednikom Si Đinpingom da uspe ta investicija”, rekao je Vučić i dodao da će uputiti poziv kineskom predsedniku da ponovo poseti Srbiju.

  Istakao je da je započeo razgovore o tome da kineski investitori u Srbiji otvore fabriku gde će praviti robote, što će biti, kako je ocenio, nova i drugačija budućnost Srbije.

  Odgovrajući na pitanje novinara o tome kako teku pregovori o određivanju kvota za izvoz čelika iz Srbije na tržište EU Vučić je rekao da ima mnogo problema, ali da se nada da će srpski zvaničnici uspeti da obezbede dobar tretman za železaru u Smederevu i da će opstati ta najvažnija fabrika u Srbiji.

  “To su teški razgovori, to je posao državnih organa, komplikovana je tehnika za određivanje kvota, ali nadamo se da ćemo uspeti da sačuvamo posao za ljude i opstanak fabrike”, rekao je Vučić.

  Vlada Srbije i kineski Hestil, sadašnja HBIS grupa koja posluje u više od 100 zemalja sveta, potpisali su u aprilu 2016. kupoprodajni ugovor za Železaru Smederevo, kojim je ta kineska kompanija preuzela 98 imovinskih celina železare za 46 miliona evra.

  Кineski vlasnik do sada je u Železaru investirao 150 miliona evra.

  HBIS grupa je u prvih pet meseci ove godine bila najveći izvoznik iz Srbije sa 313,2 miliona evra. Prva na listi izvoznika bila je i na kraju prošle godine sa 749,5 miliona evra, što je bio za 212,7 miliona evra veći zvoz nego godinu pre.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE