Za oporavak EU potrebno DVA BILIONA evra

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Za oporavak EU potrebno DVA BILIONA evra

  Dve hiljade milijardi evra potrebno je za oporavak privrede Evropske unije nakon pandemije koronavirusa, zaključili su poslanici Evropskog parlamenta u Rezoluciji o reviziji budžeta Unije.

  Oni traže da taj iznos bude deo dugoročnog budžeta koji je u pripremi i da bude distribuiran zemljama članicama u vidu bespovratnih sredstava.

  “Evropski građani moraju biti u centru strategije oporavka”, naglasili su poslanici, dodajući da će parlament čvrsto braniti interese građana.

  Kako se navodi u saopštenju Evropskog parlamaneta nakon glasanja, napori koji budu preduzeti moraju imati snažnu socijalnu dimenziju, moraju uticati na uklanjanje socijalnih i privrednih nejednakosti između država članica i zadovoljavati potrebe onih koji su najviše pogođeni krizom.

  Poslanici insistiraju da taj novi “fond za oporavak i trasnformaciju” mora biti vredan najmanje dve hiljade milijardi evra (dva biliona), da se mora finansirati “izdavanjem dugoročnih obveznica za oporavak” i da se “isplaćuje zajmovima i bespovratnim sredstvima”.

  Traže i da plan oporavka ne bude osiguran nauštrb postojećih i budućih programa EU i zahtevaju povečanje višegodišnjeg budžeta EU. U suprotnom, upozoravaju, Evropski parlament će iskoristiti sva svoja ovlašćenja za ulaganje veta, ukoliko ti zahtevi ne budu ispunjeni.

  Poslanici traže i da parlament bude u potpunosti uključen u “oblikovanje, usvajanje i sprovođenje fonda za oporavak” i upozoravaju Evropsku komisiju da se suzdrži od “svakog pokušaja izrade evropske strategije oporavka koja je van zajedničkih EU metoda i koji se oslanja na međuvladine dogovore”.

  Evropska komisija trebalo bi da podnese predlog izmenjenog sedmogodišnjeg budžeta EU i fonda za oporavak, uzimajući u obzir zdravstvenu krizu i njene posledice po ekonomiju.

  Izvor: N1

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE