Za osam godina CG uvezla 20.000 diploma

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Za osam godina CG uvezla 20.000 diploma

  Od 2011. godine u Crnu Goru je uvezeno 20.000 diploma iz inostranstva, a hiperprodukcija diploma je sve češća pojava.

  To je saopšteno je na okruglom stolu na temu “Priznavanje inostranih obrazovnih isprava i izjednačavanje kvalifikacija”, u organizaciji Studentskog parlamenta Univerziteta Crne Gore, prenose Vikend novine.

  Prorektor za nastavu na UCG Đurđica Perović je navela da rešenja koja je nudio Zakon o priznavanju inostranih isprava nisu na adekvatan način tretirala problem priznavanja inostranih diploma, te je potreba za izmenom ovog zakona urgentna.

  “Nova rešenja donose dopunu kriterijuma u delu obaveznog vrednovanja znanja, veština, kompetencija ishoda učenja, uslova upisa, obima praktične nastave…”, ocijenila je Perović.

  Što se tiče navedenih kriterijuma, kako govori, oni manje-više postoje na fakultetima sa kojih pristižu zahtevi za priznavanje diploma i u tom delu kompatibilni su sa onima koji važe u našem sistemu obrazovanja.

  Tako, smatra ona, novi kriterijumi neće doneti značajniji iskorak u sprečavanju problema na koje nailazimo. Takođe, rangiranje Univerziteta, kao dodatni kriterijum, značajno bi doprineo procesu priznavanja.

  Student ombudsman Univerziteta Crne Gore Aleksandar Šipčić kazao je da je hiperprodukcija diploma sve češća pojava, a podatak iz 2011. godine, odnosno da je do danas u Crnu Goru uvezeno preko 20.000 diploma koje su čekale nostrifikaciju govori da takvi studenti zauzimaju mesto našim svršenim visokoškolcima koji su završili studije u svojoj državi i čije su diplome znatno većeg kvaliteta.

  Šipčić je poručio da se hiperprodukciji mora stati na kraj i da ovaj negativni trend ulazi u korene visokog obrazovanja i narušava kvalitet. “Zapitamo li se nekad zašto studenti idu da studiraju u zemlje regiona pored 19 fakultetskih jedinica”, kazao je Šipčić.

  On je rekao da je problem “pranje diploma”, jer brojni studenti sa privatnih fakulteta upisuju master studije na državnim.

  Izvor: CdM

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE