Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

Za otkazane aranžmane NEMA POVRAĆAJA novca: Vaučeri a nekima ni to

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Aleksandar Seničić rekao je da je ta organizacija odlučila da će turistički aranžmani preko agencija iz Srbije, čiji su polasci bili planirani do 15. maja biti otkazani, a da će građanima čija su putovanja otkazana zbog epidemije biti ponuđeni vaučeri.

„Za sada se otkazuju turistički aranžmani do 15. maja, tako su nam i nadležni sugerisali jer je u ovom trenutku sigurno da se ne očekuje smirivanje situacije do tada. Mi radimo sve što je u našoj moći da građanima koji su ovim pogođeni ponudimo obeštećenje u vidu nekog vaučera koji bi mogao da se iskoristi u periodu od godinu dana za neke druge destinacije”, rekao je Seničić a navodi se u saopšnju Istraživačko-izdavačkog  centra Demostat.

Kada su u pitanju aranžmani koji su uplaćeni za period nakon polovine maja, Seničić je rekao da je „još uvek rano da se govori o tome” i da savetuje građanima da „sačekaju pre otkazivanja”.

„U slučaju sporazumnog raskida ugovora za putovanja do 15. maja agencije imaju obavezu da ponude iznos koji je uplaćen za taj aranžman da se putovanje realizuje na nekoj drugoj lokaciji ili na istoj lokaciji, a u drugom terminu, uz uslov da taj novac stranka može da upotrebi za neko putovanje u narednih godinu dana kada god hoće”, rekao je Seničić.

Ističe da će posebnih problema biti sa najskupljim turističkim aranžmanima na dalekim destinacijama, koje nisu zahvaćene virusom jer oni ne prihvataju otkaze putovanja.

Seničić je izjavio da „očekivati povrat novca nije realno”.

„Na destinacijama kao što su recimo Zanzibar, Južna Afrika, Južna Amerika, gde nije proglašeno vanredno stanje, avio-kompanije normalno lete a hoteli su spremni za zakazane dolaske i oni imaju pravo da naplate svoje troškove u slučaju otkazivanja. Ti troškovi padaju na teret putnika, to je tako svuda u svetu”, objasnio je Seničić.

On naglašava da takvih aranžmana iz naše zemlje nema mnogo, ali da je onima koji su uplatili teško objasniti da ne mogu da dobiju povraćaj novca i dodao da će se pratiti situacija, te da će početkom maja biti zvaničnih saopštenja i predloženih rešenja ukoliko se vanredno stanje produži.

Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.

Izvor: Beta

Foto: Beta, Pixabay

What's your reaction?

Komentari

  • Путник

    Другим речима, убудуће ако можете, избегавајте агенције и сами организујте своје путовање или путујте по систему "cash & carry" - плати по добијеној услузи.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE