Za šest godina "bačeno" 59 milijardi evra?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Za šest godina “bačeno” 59 milijardi evra?

  Državna revizorska institucija (DRI) za novi broj magazina NIN izračunala da je do sada bilo “sporno” trošenje čak 5.881 milijarde dinara ili oko 59 milijardi evra.

  Tolika je, naime, bila vrednost svih stavki, koje su bile pod lupom revizora u periodu od 2008. do 2014. zbog sumnje da su ta sredstva nenamenski trošena.

  Od 1.364 prijave, koliko je DRI do sada podnela, rešeno je samo 31,2 odsto. Neki predmeti su, kako je za NIN potvrdio generalni državni revizor Radoslav Sretenović, na sudu i po četiri godine.

  Prijave se sporo rešavaju. Postupci po našim prijavama, bilo da se radi o prekršajnim ili krivičnim, dugo traju. Nije moje da ocenjujem nezavisnost sudstva, ali bi za državu bilo bolje kada bi postupci kraće trajali, ističe Sretenović za NIN.

  Najveći broj krivičnih prijava odnosi se “na preuzimanje obaveza iznad aproprijacija”, u prevodu na veće trošenje novca od propisanog plana za tu godinu, kaže on i najavljuje da će uskoro biti objavljena imena koja će se naći na novoj 31 krivičnoj prijavi za koje je DRI podnela prijave ove godine.

  Jedna prijava je već i pravosnažno okončana, ali je alarmantno da je reč o blagajnici Javnog preduzeća Vodokanal u Somboru, koja je proneverila 1,8 miliona dinara, zbog čega je osuđena na šest meseci zatvora.

  Alarmantno, jer za to vreme prijave koje se tiču visokih državnih funkcionera sporo se rešavaju ili se uopšte ne rešavaju, pa zastarevaju ili se završavaju novčanom kaznom od oko prosečnih 200 evra, višestruko manjom od novčane štete koju je uočila DRI prilikom podnošenja prijave.

  Kazne su blage, moraju se povećati jer će se uskoro izjednačiti sa kaznama za nevezivanje pojasa u automobilu, rekao je Sretenović za novi broj NIN.

  Izvor: Blic, Agencije

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE