Za zabrane kretanja izrečeno 283 mil. RSD kazni, mali broj žalbi

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Za zabrane kretanja izrečeno 283 mil. RSD kazni, mali broj žalbi

  Tek nešto više od 200 stanovnika glavnog grada, koji su tokom vanrednog stanja osuđeni na novčanu kaznu zbog nepoštovanja mere zabrane kretanja, podnelo je žalbu Prekršajnom apelacionom sudu na odluku o novčanoj kazni.

  S obzirom na to da je pred Prekršajnim sudom u Beogradu kažnjeno 1.700 ljudi, na novčane kazne čiji je ukupan iznos oko 60 miliona dinara, broj žalbi je mali.

  “Nijedan podnosilac žalbe ne osporava da je kršio policijski čas. Svi su izjavili da su se zatekli na ulici u vreme kada je bilo zabranjeno kretanje. Oni su se pozivali na to da je sporna uredba kojom je zabranjeno kretanje, tvrdili da je u suprotnosti sa Ustavom i zakonom”, kaže predsednica Prekršajnog suda Olivera Ristanović.

  S obzirom na to da je Ustavni sud u četvrtak doneo odluku da odbaci inicijative za pokretanje postupka za ocenu ustavnosti i zakonitosti odluke o proglašenju vanrednog stanja, a odbačeni su i zahtevi za obustavu izvršenja pojedinačnih akata, može se očekivati da Prekršajni apelacioni sud ne usvoji podnete žalbe.

  Najvećem broju osuđenih građana izrečena je minimalna propisana kazna od 50.000 dinara, a samo u izuzetnim slučajevima sudije za prekršaje određivale su maksimalnih 150.000 dinara.

  U Beogradu je podneto nešto više od 200 žalbi, a još nije poznat podatak koliko će ih stići iz drugih gradova u Prekršajni apelacioni sud, koji treba da donese konačne presude.

  U celoj Srbiji je tokom vanrednog stanja novčano kažnjeno 6.258 građana koji su prekršili meru zabrane kretanja, a od toga su 1.689 bili stariji od 65 godina. Ukupan iznos izrečenih kazni je 283 miliona dinara.

  Pojedini pravnici smatraju da bi država posle završetka epidemije mogla da donese akt o amnestiji osuđenih zbog kršenja ove mere, kojim bi kazne bile umanjene ili čak oproštene.

  Izvor: Politika

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE