Zaboravite na ČUDOTVORNI LEK za koronu

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Zaboravite na ČUDOTVORNI LEK za koronu

  Svetska zdravstvena organizacija je upozorila da, uprkos velikim nadama u pronalazak vakcine, možda nikada neće biti “panaceje” (čudotvornog leka) za COVID-19, te da će povratak u normalu biti dug.

  Više od 18,1 miliona ljudi širom sveta zaraženo je novim koronavirusom, a gotovo 700.000 je umrlo.

  Direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus i šef sektora za vanredna stanja Majk Rajan insistiraju da države strogo provode epidemiološke mere poput nošenja maski, socijalne distance, pranja ruku i testiranja.

  “Poruka ljudima i vladama je jasna: Učinite sve to”, kazao je Tedros na onlajn konferenciji za novinare u sedištu UN u Ženevi.

  Maske za lice, poručio je, trebalo bi da postanu simbol solidarnosti širom sveta.

  “Veći broj vakcina je u trećoj fazi kliničkih ispitivanja i svi se nadamo da ćemo imati više efikasnih vrsta vakcina koje bi pomogle u sprečavanju zaraze. Međutim, za sada nema čudotvornog rešenja i možda ga nikada ni neće biti”, rekao je Tedros.

  Priznao je da postoji bojazan da nećemo imati efikasnu vakcinu, ili će zaštita od bolesti biti samo kratkotrajna i ništa više, ali da to nećemo znati sve dok ne završe klinička ispitivanja.

  Majk Rajan je istakao da se zemlje s velikom stopom prenosa bolesti, uključujući Brazil i Indiju, moraju pripremiti za veliku bitku, te da je put dug i zahteva nepokolebljivu predanost.

  Rusija obećala stotine hiljada vakcina ove godine

  Ruske vlasti saopštile su da će uskoro biti u mogućnosti da mesečno proizvode nekoliko stotina hiljada doza vakcina protiv koronavirusa i čak “nekoliko miliona” od 2021. godine.

  Ruski ministar trgovine Denis Manturov izjavio je da tri biomedicinske kompanije mogu od septembra da industrijski proizvode vakcinu razvijenu u istraživačkoj laboratoriji za epidemiologiju i mikrobiologiju “Nikolaj Gamaleja”.

  “Prema prvim procenama, možemo već od ove godine da obezbedimo nekoliko stotina hiljada doza vakcina mesečno, a kasnije i do nekoliko miliona doza počev od naredne godine”, rekao je Manturov, prenosi ruska agencija TASS.

  Rusija, kao i mnoge druge zemlje, mesecima radi na vakcini protiv koronavirusa. Ta vakcina je plod saradnje laboratorije s Ministarstvom odbrane.

  To Ministarstvo je objavilo da su klinička ispitivanja na vojnicima “jasno pokazala očigledan odgovor imuniteta” na koronavirus i dodalo da nisu zabeleženi neželjni efekti vakcine ili druge anomalije.

  Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.

  Izvor: Agencije

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE