ZABRINJAVAJUĆ položaj mladih: Dve trećine živi s roditeljima i ne zarađuju

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  ZABRINJAVAJUĆ položaj mladih: Dve trećine živi s roditeljima i ne zarađuju

  Položaj mladih u Srbiji je u najmanju ruku zabrinjavajući, izjavio je predsednik Upravnog odbora Krovne organizacije mladih Srbije (KOMS) Samedin Rovčanin na predstavljanju istraživanja o položaju mladih, a povodom Međunarodnog dana mladih.

  On je ukazao da se loš položaj mladih u Srbiji beleži i pored razvijenog institucionalnog okvira za pitanja mladih.

  Jedan od autora istraživanja Boban Stojanović naglasio je da je istraživanje rađeno od maja do juna ove godine, na uzorku od 1.219 ispitanika od 15 do 30 godina.

  On je konstatovao da 63,6 odsto mladih iz ovog istraživanja živi u porodičnom stanu, a da manje od 10 odsto ima svoj stan.

  Takođe je konstatovano da 63,5 odsto mladih iz ovog istraživanja ne zarađuje, a da samo 4,8 odsto ima platu veću od 80 hiljada dinara.

  Generalni sekretar KOMS Stefan Đorđević upozorio je da je samo 0,09 odsto budžeta Srbije namenjeno za mlade, a da 34 odsto opština u Srbiji uopšte ne izdvaja sredstva za mlade.

  Prema zvaničnim statističkim podacima, u Srbiji je nezaposleno oko 104 hiljade mladih, što je oko 20 odsto nezaposlenih, i to je smanjenje u odnosu na prethodne godine, iako je konstatovano da veliki broj mladih ljudi nije na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, a jedan broj mladih svake godine ode iz zemlje.

  Prema ovom istraživanju, 53 odsto ispitanika bi otišlo u inostranstvo, i to pre svega iz ekonomskih razloga, što je smanjenje u odnosu na neke prethodne godine.

  U KOMS ovaj pad objašnjavanju uticajem pandemije koronavirusa na putovanja i mogućnosti zapošljavanja u inostranstvu.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  • jelena

   Oslobodite javni sektor od gomile neradnika i eto slobodnih mesta za vredne mlade ljude koji žele i koji će raditi, za razliku od ovih sadašnjih za koje vrlo dobro znamo da koriste godišnje odmore po 6 meseci bez razloga, ne dolaze na posao, o radu na samom poslu ne mora ni da se komentariše! Oslobodite javni sektor tadaaaa :)

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE