Zadržaćemo "zaštitni paket" u Boru

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Zadržaćemo “zaštitni paket” u Boru

  Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić je izjavio da će atraktivan strateški partner za Rudarsko-topioničarski basen (RTB) Bor biti ona kompanija koja bude spremna da dokapitalizuje kompaniju sa 300 do 330 miliona dolara i da će država zadržati zaštitni paket u RTB-u.

  “Ne znam kakve će nam opcije doneti proces izbora strateškog partnera, ali znam da će država, bez ikakve sumnje, zadržati zaštitni paket koji ne mora nužno da bude većinski. Nećemo da žurimo i nemamo rokove, nego cilj koji smo sami postavili, a računam da ćemo do maja-juna definisati reference tendera i onda objaviti proceduru za strateško partnerstvo za RTB”, rekao je Antić za list RTB-a.

  On je naveo da je plan da se obezbede značajne investicije u nove rudnike RTB-a, poveća proizvodnja bakra iz sopstvenih sirovina na 80 hiljada tona godišnje i održi postojeće zaposlenost.

  “Verujem da ćemo dobiti atraktivne ponude na tenderu za izvor strateškog partnera za RTB i da ćemo biti na slatkim mukama prilikom izbora”, kazao je Antić.

  Interesovanje za strateško partnerstvo sa RTB-om po njegovim rečima do sada su pokazale kompanije iz Kine, Rusije i Kanade.

  Dodao je da Vlada Srbije neće za budžet da zaradi ni dinar na tenderu za izbor strateškog partnera za RTB jer je ideja da se napravi najbolji paket koji će ‘upumpati’ sredstva za investicije u RTB”, kako bi se tamo obezbedila dugoročna stabilnost kompanije i da zaposleni na razmišljaju o sigurnosti svog posla.

  Antić je ocenio da Vlada Srbije “ne može doveka da bude investitor u svim segmentima života u Srbiji, te da se zato traži strateški partner za borsku kompaniju, kojoj su zbog duge apstinencije ulaganja u rudarsku proizvodnju potrebna velika ulaganja”.

  “Moramo da obezbedimo dovoljno rude da bismo ‘nahranili’ modernu i ozbiljnu topionicu, a to iziskuje više stotina miliona dolara potrebnih za održavanje postojeće proizvodnje u Krivelju i Majdanpeku, ali pre svega za otvaranje novog rudnika Cerovo”, rekao je ministar.

  Komentarišući isplatu duga RTB-a prema grčkom Mitilineusu, Antić je rekao da će dug biti isplaćen iz budžeta Srbije do kraja ove godine, a u pregovorima sa Grcima je dogovoreno da se zaustave kamate na osnovu arbitražne presude i dug otplati na četiri rate, pri čemu će najveća rata biti u decembru 2018.

  Sporazumom je predvidjeno i da se svi preostali međusobni tužbeni zahtevi povuku, poput onog koji je protiv RTB-a podnet sudu u Atini”, objasnio je Antić i dodao da dug prema Mitilineusu nije 40 miliona evra, kako su to preneli mediji, već izmeju 32 i 33 miliona, pošto je reč o dugu u dolarima.

  Izvor: Beta

  Foto: Promo

  What's your reaction?

  Komentari

  • "rtb bor"

   НИЈЕ ИЗГРАЂЕНА НОВА ТОПИОНИЦА БАКРА, ДА СЕ ЗНА! Mинистар заштите животне средине Горан Триван у Бору је изјавио 27. 02. 2018. да је изградњом нове топионице постигнут подвиг у домену екологије и одајем признање РТБ-у Бор. Министар би требао да зна и да га не лаже челник РТБ Бор, да је изграђена нова топионица бакра, што је нонсенс и бескурпулозна бајковита лаж, коју је прихватио и ΛV и велики број политичара. Наиме, у Бору је у склопу топионице изграђена нова пећ за топљење концентрата бакра флеш пећ и ново постројење за производњу сумпорне киселине из гасова флеш пећи и конвертора. Остале линије и делова топионице потичу из ранијих фаза градње, као што су конвертори, анодне пећи, инфраструктура (трафостанице и развод електричне енергије, водоводне и канализационе системе и припадајуће пумпне станице, путна мрежа), складишта материјала. За изградњу пећи и постројење за производњу сумпорне киселине утрошена су средства изнад триста милиона евра и вишекратно надмашила планирана средства и стим новцима могла је заиста да се изгради нова топионица, а трајекторија новца је сумњива.

  • Dr Miggyy

   Ima se osećaja da ministar Antić prvi put čuje o RTB Bor i o njegovoj privatizaciji, dokapitalizaciji, izbor strateškog partnera, profesionalnog menadžmenta i šta još toga? Prisutne su informacije o zainteresovanosti za RTB Bor mali milion interesenata, a stoje milion želja naših političara u vezi RTB Bor. Antić "zaboravio" namerno ili nenamerno da se ovakve akcije i muljanja odvijaju najmanje zadnjih deset godina. Informacije koje lansiraju čelnik RTB Bor, Spaskovski, ΛV i određeni broj ministara imaju za cilj zamajavanje javnosti. Sve dok RTB Bor pokriva sve želje i potrebe političara i menadžmenta RTB Bor od para, bakra, zlata i druga muljanja oni uspešno će zadržati svoj najveći zaštitni paket u RTB Bor i aktivnosti o izboru strateškog ili drugog partnera sve akcije će se i na dalje odlagati (decembar, mart i za sada jun), jer političari nemaju meru u muljanju i ljudskom licemerju, a prohtevi im se uvećavaju iz minuta u minutu.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE