Zajednički poduhvat japanskih auto-giganata

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Zajednički poduhvat japanskih auto-giganata

  Japanski proizvođači automobila objavili su da će udružiti snage kako bi u matičnoj zemlji gotovo udvostručili broj stanica za punjenje električnih automobila s gorivnim ćelijama.

  Tojota, Nisan i Honda oformili su zajednički projekat sa velikim gasnim i energetskim firmama, kako bi u iduće četiri godine izgradili 80 novih stanica za punjenje automobila vodonikom, kojih u Japanu trenutno ima 101.

  “U ovoj fazi postoji značajan prostor za saradnju umesto da tragamo za područjima na kojima bismo mogli konkurisati jedni drugima”, kazao je novinarima izvršni potpredsednik Tojote Šigeki Teraši.

  Osnivanje kompanije “Japan H2 Mobility” (JHyM) vremenski se poklopilo s pooštrenim propisima o zaštiti okoline u vodećim ekonomijama širom sveta, kojima se podstiče razvoj novih čistih automobila i kamiona.

  Japan se fokusirao na tehnologiju gorivnih ćelija u kojima se u elektrohemijskoj reakciji povezuju vodonik i kiseonik te nastaje eletrična struja.

  Automobili s gorivnim ćelijama ne mogu ući u širu upotrebu bez mreže stanica za punjenje vodonikom i obrnuto, a taj problem je do sada bio značajna prepreka širenju tehnologije, tumače stručnjaci u industriji.

  Nužno je paralelno podsticati izgradnju stanica i vozila s gorivnim ćelijama kako bi se snizili troškovi, tumače čelnici kompanija.

  Postojeća 101 stanica u Japanu trenutno prema službenim podacima opslužuje oko 2.400 vozila s gorivnim ćelijama, a njihov nedovoljan broj smatra se velikom preprekom za povećanje proizvodnje.

  Japanska vlada i auto-industrija nameravaju do marta 2020. godine otvore 160 stanica i uvedu u upotrebu 40.000 automobila s gorivnim ćelijama. Vlada takođe nastoji da smanji regulativu za taj sektor kako bi se smanjili troškovi.

  Izvor: SEEbiz

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE