Zakon konačno "UKROTIO" izvršitelje

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Zakon konačno “UKROTIO” izvršitelje

  Skupština Srbije usvojila je izmene i dopune Zakona o izvršenju i obezbeđenju kojima se onemogućava prodaja kuće ili stana za komunalni dug do 5.000 evra, ako je to jedina nepokretnost u vlasništvu dužnika.

  Izmenama je utvrđeno da izvršitelji, njihovi zaposleni i srodnici ne mogu da kupuju nepokretnosti na javnim prodajama.

  Umesto iznosa od dve trećine penzije ili zarade, izvršitelji će uzimati od sada najviše do polovinu zarade ili penzije, a izmenama zakona je propisano i da od izvršenja budu izuzeta primanja porodilja.

  Umesto oglasne table uvodi se elektronska tabla, kako su naveli iz Vlade Srbije radi sprečavanja mogućnosti dogovaranja cene. Elektronsko nadmetanje uvodi se od 1. jula 2020. godine.

  Zakon propisuje i novčane kazne za dužnike koji skrivaju, oštećuju ili umanjuju svoju imovinu i time sprečavaju izvršitelja da uradi svoj posao.

  Novčana kazna predviđena je i za sve one koji ometaju ili sprečavaju izvršenje i ona može iznositi od 10.000 do 200.000 dinara za fizička, odnosno od 100.000 do dva miliona dinara za pravna lica.

  Izmenama je utvrđeno da se izvršenje može obaviti samo radnim danima od 7.00 do 22.00. Pre usvojenih izmena to se činilo i vikendom.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  • Павле И. Премовић

   Измене су доста закасниле. Наиме, прича се по бедној Србијици да су неки судски извршитељи одузимали неким грађанима куће, станове,... а онда уговарали са рођацима, блиским пријатељима, продају за "мале паре". То је посао, за не, полиције, тужиоца, пореске управе,...

  • Zkatko Pejinovic

   Pustite ljude da duguju,kako su i do sada navikli.Idu mole zelenase,obecavaju kule u gradove,naravno kada ih banka odbije,pa kada uspeju kod zelenasa,sve ispotpisuju sve obecaju i prkose poznanicima i komsijama kako su uspesni i sposobni.Kada dug treba vratiti,onda je druga,treca i cetvrta prica,krivi im izvrsitelji i zelenasi,svi krivi samo su oni u pravu.

  • M

   Elektronsko nadmetanje uvodi se od 1. jula 2020. godine. Ne lipši magarče do zelene trave!!!

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE