"Zakon o poreklu imovine ne rešava suštinsko pitanje - kako je neko stekao tu imovinu"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  “Zakon o poreklu imovine ne rešava suštinsko pitanje – kako je neko stekao tu imovinu”

  Zakon o poreklu imovine je samo još jedan zakon koji bi omogućio da se naplati porez za imovinu čije se poreklo ne može objasniti. Da li želimo poreski propis koji će doneti prihode ili kvalitetan mehanizam za borbu protiv korupcije, jer se do te imovine moralo na neki način doći, možda organizovanim kriminalom ili korupcijom, kaže Zlatko Minić iz Transparentnosti Srbija za N1.

  Minić kaže da javnost bode oči kada se kaže da neki da imaju mnogo novca, a ne prijavljuju prihode i dodaje da treba da imamo stalne mehanizme koji će onemogućavati da neko ne plaća porez.

  “Usvojimo neki propis koji ima dobre odredbe, a ne primenjujemo ga. Ne vidim da novi zakon rešava suštinsko pitanje – uzrok kako je nekao stekao tu imovinu. A ne, eto plaća porez, a nećemo ga pitati kako je stekao”.

  Minić naglašava da nam je potreban efikasan mehanizam koji će sprečiti nezakonito bogaćenje i koji će sankcionisati “ako to ne možete da dokažete”.

  “Uvođenje krivičnog dela nezakonito bogaćenje, dobijate mogućnost da krivično gonite nekoga ko ne može da dokaže kako je došao do imovine, ta pretnja sankcijom deluje preventivno”, kaže Minić i dodaje da se kod nas izbegava rasprava o takvom mehanizmu, “a uvodi se neki koji će poslužiti da naplatimo novac”.

  Na pitanje kome odgovara ili neodgovara ovaj zakon, Minić kaže da to zavisi od toga kako će zakon izgledati.

  Izvor: N1

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  • Zlatko Preskakulev

   ALGORITAM NEPRAVDE PREMA GRADJANIMA I SIROMASNIMA! Glavnije je da resimo dilemu o Poreklu ljudske vrste! Tek posle toga cemo da razumno zakljucimo,gde ode toliko PrIrodnog Bogatstva,Gde ode Toliko Porodicnog Bogatstva , Gde ode Toliko Drustvenog, Bogatstva, Gde ode Toliko Drzavnoh=g Bogatstva! I onda za Stolom da delimo dok ne stignu Rezultati o Poreklu Ljudske Vrste! Svi koji vec psujete i sumnjate da ovo nema smisla - STOP! Prvo LOPOVI posle Pljacke dele i razvrstavaju i regrutuju svoje lopove u Klasu ili Kastu, niko drugi TO NE RADI , JER NEMA STA DA KRIJE ISTITI OD DRUGIH-! JEL TAKO, TAKO JE - RECE GLIMAC ZORAN RADMILOVIC JEDNOM ZA UVEK! !AKOJE SVAKO OD NAS CLAN DRUSTVA I NJEMU DOPRINOSI,PLACA POREZ KOLIKO MOZE I TREBA I SLICNO, ONDA KO TREBA DA ISPITUJE "POREKLO IMOVINE" JEL ,OVI LOPOVI, I ONI LOPOVI, SVI LOPOVI - MORALNE GNJIDE I AKRIKATURE KOJI ZIVOT POJEDNOSTAVLJUJU NA SLEDECE POSTULATE" - MOJE NE TVOJE! - JA IMA , TI NETREBA JER SI NESPOSOBAN/ PITAJ SE ZASTO??? - DRZAVA SAM JA - TI SI NEBITAN! - MI SMO JAKI I "PUNI SMO KO BROD SA PIANOM POSADOM I KAPETANOM I TO NA KOPNU"JER MORE NISU JOS "UKRALI:! TAKO JE DALJE, BLJTAAVO I NEDOSTOJNO JE POMINJAT SVE DALJE ZA JEDNOG SIROMASAN COVEK, BOGATOG DUHOM! TRAGEDIJA JE DA TA LOPOVSKA DRUZINA KOJA POCIVA NA "MOJE JE DOVDE" NIJE SVESNA ZAKONA PRIRODE, FIZIKE, HMIJE, VEC PRIMENJUJE VERZIJE SAMO NJIHA DOSTUPNIH IZDANAJ UZBENIKA I TO"UDRI BEZI". "LAZI I NISTA NE KAZI". "VA;LJA I MUTI DOK IMA PARA" -! PA MI " BRE: SVI TO BOLJE ZNAMO JER SMO RAZMISLJALI I UCILI STA TREBA DA SVIMA BUDE BOLJE1 TAKO CE ONI DA SE POJAVE I U SLEDECEM "FILMU: GDE CE IM SE NUDITI "ROBOTI" PO VISOKIM PRESTIZNIM CENAMA I ONI CE DA PLATE, JER ZENI TREBA, DECA HOCE, MAMA I TATA DA IM SE NADJE DOK SU ZIVI, DALJE .JER IMAJU, A M OSTALI NEMAMO I CRKAVAMO DOK NJIHOV""PAS ROBOT" LAJE PO KUCI, NJIHOV "ROBOT BATLER" RADI PO KUCI, NJIHOV ROBOT VOZI AUTOMOBIL I SVE TAKO DOK ONI NE POSTANU VLASNICI I NAS I ROBOTA- JOOOOJ, KUKALA NAM MAJKA, GDE SMO UVO SE NASLI - GORE NEGO KADA SU JEVREJI BEZALI IZ EGIPTA A ONDA SE MORE "OTVORILO I DALO SANSU DA PRODJU NA DRUGU OBALU, A IZA SE ZATVARALO I DAVILO JE NEPRIJATELJA KOJI IH JE JURIO DA IH UNISTI: - E PA TAKO CE BITI I OVDE, SVUDA GDE SE OVAKO RAZMISLJA NA OVOJ PLANETI - STOP LOPOVIMA I NJIHOVIM SLUGAMA LJIGAVIM! STOP NA CRVENO- IDEM DA POPIJEM KAFU I VRACAM SE AKO ME USPUT NE KUPI NEKI LOPOV. JER AKO MU SE DOPADNEM KAKO SAM "PAMETAN ZA PO KUCI"!

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE