Zakon "olakšao" izgradnju žičare - BIZlife

Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

Zakon “olakšao” izgradnju žičare

Usvojenim izmenama Zakona o žičarama za transport lica ministrima zaštite životne sredine i poljoprivrede smanjena su ovlaščenja u toj oblasti, prenosi se na sajtu Otvorenog parlamenta.

Izmene zakona usvojio je parlament, a njima je utvrđeno da Ministarstvu građevinarstva više neće biti potrebna saglasnost ta dva ministarstva u posptupku propisivanja zahteva za trasu žičare, uslove za postrojenje, kao ni za proceduru propisivanja širine i visine bezbednosnog pojasa.

Dopunama zakona omogućeno je da preduzetnik bude upravljač žičare, a prethodno važećim zakonom bilo je predviđeno da upravljač žičare može da bude samo pravno lice.

Navedeno je da, ako se trasa žičare nalazi u naseljenom mestu, ona mora ispunjavati posebne uslove koje će propisati nadležni ministar.

Izmenama i dopunama zakona su iz postupka propisivanja zahteva za trasu žičare, za postrojenje, stanice, stubove, temelje i drugu infrastrukturu kao i za propisivanje širine i visine bezbednosnog pojasa potpuno izuzeti ministri zaštite životne sredine i poljoprivrede bez čije saglasnosti, prema do sada važećem zakonu, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture nije mogao da donosi propise u tim oblastima.

Usvojenim dopunama zakona omogućena je legalizacija žičara koja nema upotrebnu dozvolu. Upravljač je dužan da pribavi pravnosnažnu ispravu i ispravu kojom se utvrđuje podobnost za upotrebu u skladu sa propisima kojima se uređuje legalizacija objekata, u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji, prenosi Otvoreni parlament, koji je inicijativa organizacije CRTA.

Zakon stupa na snagu osmog dana od objavljivanja u Službenom glasniku.

[preporucene_vesti ids=”327584″]

Izvor: Beta

Foto: Pixabay

What's your reaction?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE