Zanemarljiv rizik e-trgovine u Srbiji

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Zanemarljiv rizik e-trgovine u Srbiji

  Zloupotreba prilikom elektronske trgovine u Srbiji je zanemarljiva i manja je od jedan odsto, rečeno je na konferenciji o digitalnoj ekonomiji, uz savet potrošačima da trguju preko proverenih trgovina.

  Elektronska trgovina u Srbiji postoji, ali nije dovoljno razvijena, a za podsticaj te oblasti potrebna je podrška države i veća edukacija građana, rečeno je na Newsweek konferenciji “Digitalno bankarstvo i ekonomija”.

  Kao ključni problem naveden je podatak da samo oko 20 odsto onlajn kupovina završi onlajn plaćanjem, jer građani smatraju da taj vid transakcije nije dovoljno siguran.

  Učesnici konferencije ocenili su da je zloupotreba kod ovakvog oblika trgovine zanemarljiva i da je manja od jedan odsto, a potrošačima je savetovano da trguju preko proverenih trgovina.

  Na panelu o elektronskoj trgovini u Srbiji zaključeno je da se sve više firmi u Srbiji okreće e-komercu, ali da je Srbija u zaostatku za okruženjem i da je važno da se probudi svest građana o internet trgovini.

  Na panelu “Online u funkciji biznisa” rečeno je da od 30 banaka koje su registrovane u Srbiji, samo pet ima e-komerc, a da se samo 20 odsto online kupovina završi i onlajn plaćanjem.

  Predstavnik Registara nacionalnog internet dometa Srbije Slobodan Marković istakao je da privrednici i dalje malo prepoznaju mogućnost e-trgovine i da bi to trebalo da se promeni, dodajući da postoji velika potreba da se proizvodi i usluge iz Srbije prodaju na svetskom tržištu preko interneta.

  Na panelu “Digitalno bankarstvo i savremeni trendovi” učesnici su istakli da raste broj korisnika usluge elektronskog bankarstva. Ocenjeno je i da bi povećanje elektronskih transakcija, smanjilo sivu ekonomiju i na taj način uticalo i na rast BDP.

  Izvor: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE