Zanimljivi vodič kroz kulturu kafe – od katoličkih fratara do autobusa koje pokreće kafa

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Zanimljivi vodič kroz kulturu kafe – od katoličkih fratara do autobusa koje pokreće kafa

  Možda poslednjih meseci ne možemo da putujemo gde želimo i uživo iskusimo sve što nas interesuje, ali radoznali duh i dalje možemo da negujemo. Dovoljni su vam šoljica kafe i čari interneta. Baš ta, mnogima omiljena, šoljica kafe dobra je inspiracija za istraživanje. Da li ste ovo znali o kafi?

   

  Najveća šoljica kafe na svetu napravljena je u Hondurasu

  Honduras je peti najveći proizvođač kafe na svetu i Ginisov rekorder u najvećoj šoljici kafe ikada napravljenoj. 30. novembra 2018. za šoljicu visoku 3,36 metara napravili su 18.012 litara kafe, čime su se upisali u Ginisovu knjigu. Istoga dana oborili su još jedan rekord – po broju ljudi koji istovremeno degustiraju kafu. Tu, iz najveće šoljice na svetu probalo je 739 ljubitelja ovog napitka.

   

  Kapućino je dobio ime po italijanskim fratrima

  Jedan od najpopularnijih napitaka od kafe, kapućino, ime je dobio po redu katoličkih fratara, čija je odora bila braon boje sa špicastom kapuljačom. Deca su im na ulici dovikivala “Cappuccino!”, što u prevodu znači mala kapuljača. Napitak je dobio isto ime, jedni kažu zbog njegove boje, drugi zbog šiljastog završetka pene. Kapućino je u Italiji postao popularan početkom 19. veka, kada je i nastao aparat za espreso. U početku se pravio od kafe i mlečne pene, danas ga neki prave isto, dok većina za kapućino koristi espreso, mleko i mlečnu penu.

   

  Finci piju najviše kafe u Evropi

  Prema poslednjim statistikama, najviše kafe u Evropi popiju Finci, oko 10,35 kilograma godišnje po stanovniku. Poređenja radi, u Italiji, zemlji kolevci espresa koja je sinonim za uživanje u kafi, tokom jedne godine popije se 6,69 kg po stanovniku. Možda će iznenaditi, ali u vrhu “kafopija” su severne zemlje – Finsku slede Holandija, Švedska, Danska i Norveška. Naši susedi Rumuni su na začelju, prosečan stanovnik ove zemlje godišnje popije tek 2,51 kg kafe.

   

  Autobusi u Londonu koje pokreće kafa

  Sve veća zabrinutost nad zagađenjem i očuvanjem prirode dovela je do toga da i kafa postane bio-gorivo. Zahvaljujući jednoj britanskoj kompaniji koja je patentirala ovaj projekat u saradnji sa velikom naftnom kompanijom, u Londonu su se 2017. pojavili autobusi na kafu. Ideja je potekla od činjenice da u glavnom gradu Velike Britanije godišnje ostane 200.000 tona taloga kafe. Umesto da završi kao otpad, prikupljen je, prerađen i iz njega je izdvojeno ulje kafe koje je pomešano sa biogorivom B20.

   

  Japanski anti-stres kafići

  Ima neka tajna veza između kafe i Japanaca. Iako bi na prvu pomislili da je to zemlja čaja, u Japanu se više pije kafa. Zanimljivo je i da je najveća zajednica Japanaca izvan Japana baš u Brazilu, zemlji kafe. Ispijanje kafe u kafeima ove zemlje je posebno iskustvo. Prenaseljen, užurban i otuđen život u velikim gradovima, prepun stresa, nudi oaze u specifičnim kafeima sa životinjama. Počelo je od kafića sa mačkama u kojima su one slobodno šetale i mogle su da se maze, što je uticalo na opuštanje posetilaca. Zahvaljujući dokazanom terapeutskom efektu, lista životinja sa kojima se Japanci “druže” u ugostiteljskim objektima dok ispijaju kafu je proširena. Sve je više lokala sa kornjačama, sovama, gušterima, zečevima… Neke od životinja se mogu maziti i hraniti, neke samo posmatrati, a na nekim mestima se čak mogu i iznajmiti za privremene kućne ljubimce.

   

  Kafa kod kuće – najbolji način da započnete dan

  Misleći na sve džezvere, Doncafé je napravio pakete kafe koje isporučuje na kućne adrese ljubitelja kafe širom Srbije. Onima koji vole da im dan počinje uz dozu jutarnjeg optimizma, zagarantovano uživanje kod kuće pružiće paket Moment izlazećeg sunca u kojem se nalazi 5 kesica Doncafé Moment kafe od 200 grama i dve poklon šoljice sa motivima Japana iz limitirane serije Tokyo 2020. Neophodnu snagu da pregurate dan obezbediće vam paket Snaga dalekog istoka sa 5 kesica Doncafé Strong kafe od po 200 grama. Uz ovu porudžbinu dobićete na poklon dve šoljice iz limitirane serije Sport Tokyo 2020. Ako je vaš izbor vrhunski espresso, Doncafé vam omogućava i to uživanje – kod kuće! Osmislili su paket od četiri pakovanja Doncafé espresso kafe od 250g koji sadrži i dve crvene šoljice.

  Izvor: BIZLife

  Foto: BIZLife/Doncafe

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE