ZAPANJUJUĆE: Znate da vas vaš pametni telefon prati, ali znate li zaista DOKLE TO IDE?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  ZAPANJUJUĆE: Znate da vas vaš pametni telefon prati, ali znate li zaista DOKLE TO IDE?

  Verovatno ste znali da vas vaš pametni telefon prati. Barem ste imali ideju o tome da kompanije prate kako koristite njihove aplikacije i šta radite „na mreži“.

  To nije vest.

  Ono što možda niste znali je stepen u kojem ste praćeni. Zapravo, postoji čitava industrija zasnovana na praćenju tačne lokacije vašeg pametnog telefona i pružanju tih informacija marketarima.

  Iako kompanije koje stoje iza praćenja lokacije kažu da su vaše informacije anonimne, nije teško otkriti  gde sve idete sa vašim telefonom.

  To je otkriveno u opsežnom izveštaju Njujork tajmsa, koji je imao pristup podacima o lokaciji 12 miliona pametnih telefona tokom nekoliko meseci.

  Realnost je da su detalji koje možete saznati iz ovih informacija zapanjujući. Naime, veoma je lako odrediti kome uređaj pripada na osnovu njegove prisutnosti u kući ili na radnom mestu.

  U stvari, Tajmsovi novinari su objasnili kako su uspeli da identifikuju Majkrosoftovog zaposlenog koji je otišao na intervju u Amazon, a mesec dana kasnije otišao je na novi posao.

  Sve to iz, navodno, anonimnih podataka.

  Ipak, ako su novinari sve ovo mogli da shvate iz tih anonimnih podataka, za nekog hakera ni kompleksnije „zaključivanje“ sigurno ne predstavlja problem.

  I iOS i Android olakšali su vlasnicima pametnih telefona da upravljaju time kada i zašto aplikacije mogu da prate njihovu lokaciju.

  Ali, u stvarnosti, većina ljudi veoma malo pažnje posvećuje na upite koji se javljaju kada im aplikacije traže dozvolu za deljenje lokacija. Uglavnom mislimo, „sigurno je Fejsbuku potrebna moja lokacija kako bih mogla da označim ovu fotografiju“.

  Ali ono što mnogi od nas zaboravljaju je da Fejsbuk ne interesuje ta fotografija. Fejsbuk, zapravo, brine o izradi profila svakog korisnika na osnovu stotina podataka kako bi mogao bolje da unovči vašu privatnost. I nije jedini.

  Pored činjenice da je jezivo što se ti podaci prate, skladište i agregiraju, postoje dva vrlo stvarna i opipljiva problema sa ovom vrstom praćenja.

  Prvi je da je vaša lokacija bukvalno veoma privatna informacija. To gde se trenutno nalazite duboko je lično i može otkriti informacije koje ne želite nužno da podelite sa bilo kim, a najmanje sa svim marketarima.

  Ali to nije najgori scenario. Šta se događa kada te informacije završe u rukama nekoga sa drugačijim namerama nego da vas jednostavno ciljaju oglasima.

  Šta je sa hakerima koji mogu da pristupe tim informacijama, isfiltriraju ih radi nekih kompromitujućih podataka i koriste ih za ucenjivanje ljudi? Ili sa kriminalcem koji posmatra obrazac vaše lokacije i utvrđuje kada će vaš dom biti prazan? Mislite o tome.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE